Održan sastanak s predstavnicima sektora ratarstva

Slika /slike/Priopcenja/IMG_8589.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem te predstavnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u ponedjeljak 4. prosinca 2023.  održala sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, a glavne teme razgovora bile su izazovi s kojima se susreću, u najvećoj mjeri uzrokovanim tržišnim poremećajima i elementarnim nepogodama, ali i pojavom štetnika na šećernoj repi.

Ratari su izvijestili prisutne o glavnoj problematici u sektoru - izloženosti velikom pritisku u pogledu likvidnosti, klimatskih prilika te nižih prinosa i otkupnih cijena u kontekstu još uvijek prisutnih tržišnih poremećaja uzrokovanim ruskom agresijom na Ukrajinu, ali i o pojavi štetnika na šećernoj repi. Ratari su zatražili dodatnu potporu, kao i mogućnost kreditiranja, s obzirom na to da je nedavno otvorena kreditna linija već u cijelosti iskorištena.

Ministrica Vučković na sastanku je naglasila kako je  Ministarstvo poljoprivrede svjesno kako je ovo iznimno teška godina za ratare, stoga će sagledati i nastojati osigurati dodatnu potporu ratarima. Također, Ministarstvo je, pored spremnosti da sagleda mogućnost dodatne potpore, još jednom ukazalo na to da je potrebno zajednički više raditi na udruživanju ratara, poticanju prerade i povezivanju većih površina sa stočarstvom u skladu sa Strategijom poljoprivrede.

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Vujić izvijestio je kako će potpora u okviru 10,1 milijuna eura vrijednog Programa za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva biti isplaćena u siječnju.

Nažalost, dio proizvođača šećerne repe ove godine se suočava s gubitkom digestije zbog tzv. „gumoze“ (uzročnik fitoplazma), stoga je HAPIH obavio analizu i procjenu u svrhu uvjeta za primjenu instituta „više sile“, odnosno izuzeća od obveze minimalnog referentnog prinosa.

Također, neki od sudionika sastanka izložili su primjedbe na dio odredbi Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, posebice u dijelu problematike privremenog korištenja zemljišta koja se desetljećima nije rješavala. Ministarstvo će analizirati dosadašnje učinke Zakona, no svaku raspravu o resursima, istaknuto je na sastanku, vodit će u dijalogu sa širokim krugom dionika, kao i do sada.
 

Pisane vijesti