Održan sastanak ministrice poljoprivrede i austrijskog veleposlanika

Slika /slike/Priopcenja/sastanaksaustrijskimveleposlanikom.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u srijedu, 15. prosinca 2021. zajedno s državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede Šimom Mršićem i suradnicima sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Josefom Markusom Wuketichemom i atašeom austrijskog Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regije i turizma Christianom Brawenzom, na temu  razvoja i jačanja bilateralne suradnje u području poljoprivrede između Republike Austrije i Republike Hrvatske.

Na sastanku su ove dvije zemlje iskazale interes za razmjenom znanja i iskustva u segmentima ekološke proizvodnje te je Austrija ponudila dati svoj doprinos u izradi Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030. Također, razmijenjeni su stavovi oko Nove strategije EU za šume do 2030. te je istaknuta važnost načela supsidijarnosti, s obzirom da neće biti jednostavno pronaći jedinstveni i nepromjenjivi pristup održivom gospodarenju šumama svih članica Europske unije. Iskazan je i interes za suradnju oko certificiranja hrane „GMO free“ za proizvode potpuno slobodne od genetski modificiranih organizama te kroz inicijativu Dunav soja, u sklopu koje se radi na povećanju proizvodnje soje bez GMO-a.

Dodatno, Republika Austrija je poznata po dobro uhodanoj uzgojno-prodajnoj infrastrukturi te uspješnim uzgojnim udruženjima koji na taj način posluju više od sto godina. Na temelju toga austrijski veleposlanik u Hrvatskoj iskazao je podršku Republike Austrije za osnivanje i izgradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava, koji je predviđen za potrebe uzgajivača svih vrsta stoke na području zapadne Hrvatske.

Pisane vijesti