Održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede u Pragu

Slika /slike/Priopcenja/ecb332e2-35a1-4ca9-be66-f3efb4762cab.JPG
Neformalni sastanak ministara poljoprivrede održao se u Pragu od 14. do 16. rujna 2022., a hrvatsko izaslanstvo predvodio je državni tajnik Tugomir Majdak. 

Kao što je uobičajeno za neformalne sastanke ove formacije Vijeća EU, ministrima su se uvodno obratili predstavnici organizacija poljoprivrednika (COPA, COGECA, CEJA) te predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, Norbert Lins. Na poziv domaćina, češkog ministra poljoprivrede, Zdeneka Nekule, sastanku su se pridružili ministri poljoprivrede Moldavije i Gruzije, a video vezom javio se i ukrajinski ministar poljoprivrede Mykola Solskyi.

Glavna tema razgovora bila je sigurnost opskrbe hrane s naglaskom na ulogu Zajedničke poljoprivredne politike EU, a u svjetlu brojnih kriza koje posljednjih godina pogađaju sektor.

Europska komisija, koju je predstavljao povjerenik Janusz Wojciechowski predstavila je ukratko sve mjere koje su poduzete u zadnjih nekoliko mjeseci te izrazila zadovoljstvo uspješnom provedbom inicijative Koridora solidarnosti, čime se omogućio izvoz poljoprivrednih proizvoda Ukrajine u treće zemlje te jednim manjim dijelom, u samu EU.

Ministri su redom isticali važnu ulogu Europske unije i pojedinih država članica u globalnom sustavu sigurnosti opskrbe hranom. Iako je međunarodna zajednica postavila sebi cilj iskorjenjivanja gladi u svijetu, milijuni ljudi još uvijek pate od gladi i pothranjenosti, a posljednjih se godina ta situacija još i pogoršala, kao posljedica pandemije bolesti COVID-19 i ruske agresije na Ukrajinu. 

Osim nedostatka žitarica i uljarica, ruska agresija uzrokuje poremećaje u opskrbi poljoprivrednim sirovinama, posebno mineralnim gnojivima i gorivima pa su ministri razmatrali mjere kojima se u kratkom, srednjem i dugom roku može utjecati na nastalu situaciju. 

Negativno utječu i klimatske promjene, posljednjih mjeseci suša koja je pogodila veliki broj regija u EU, što može dodatno ugroziti dostupnost poljoprivrednih proizvoda i hrane. 

Ministri su pozdravili aktivnosti Europske komisije u rješavanju krize nastale ruskom invazijom na Ukrajinu, koridore solidarnosti i napore za osiguravanje funkcionalnih logističkih rješenja. Složili su se kako sigurnost opskrbe hranom nije ugrožena u Europskoj uniji zahvaljujući Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, otpornim prehrambenim sustavima i uvedenim mjerama, no svjesni su odgovornosti koju Unija ima prema zemljama koje su prehrambeno ovisile o žitu i uljaricama iz Ukrajine, kao i problema sve većih cijena osnovnih prehrambenih namirnica. Složni su tražiti trajna rješenja svjetske sigurnosti opskrbe hranom i izgradnju i osnaživanje koridora koji će dugoročno jamčiti stabilnost opskrbe.
 

Pisane vijesti