Sjednica Vlade: Sav plin koji proizvede INA ostat će u Hrvatskoj, olakšava se osnivanje OPG-a

Slika /slike/Priopcenja/VRH_5175.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna. Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u.

Nakon uvodnog izlaganja potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres na području Banovine.

Kazao je da se u ovom trenutku na 86 lokacija provode aktivnosti gradnje zamjenskih obiteljskih kuća, od čega se na 65 lokacija izvode radovi, a na preostalima su izvođači uvedeni u posao i radovi će vrlo brzo započeti. 

Dodao je da se nastavlja i izgradnja 16 višestambenih zgrada s ukupno 32 stana.


Nekonstrukcijski obnovljeno 3.405 obiteljskih kuća

Ministar je istaknuo da je dosad organiziranom obnovom nekonstrukcijski obnovljeno 3.405 obiteljskih kuća.

U procesu samoobnove obnovljeno je dodatnih 235 kuća.

"Ovaj tjedan smo imali prve dvije novoizgrađene i završene obiteljske kuće koje su priključene na komunalnu infrastrukturu", rekao je Paladina, dodavši da će u narednim tjednima biti dovršena izgradnja sve većeg broja zamjenskih kuća.


Dopuna zakona kako bi liječnici mogli sudjelovati u pregovorima o novom KU

Hrvatskom saboru upućen je Prijedloga zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se liječnicima omogućava reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Dopunom zakona će se reprezentativnost liječnika, odnosno Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), osigurati tako da se iznimno od kriterija reprezentativnosti utvrđenoga općim propisom reprezentativnim smatra i sindikat koji ima najmanje dvadeset posto liječnika članova sindikata od ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se kolektivni ugovor primjenjuje.

Dopuna zakona u hitnu je saborsku proceduru upućena zbog toga što KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vrijedi do 31. prosinca, a pregovori o novom KU-u moraju početi 60 dana prije isteka važećeg.

Ovim će se izmjenama, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, omogućiti da liječnici ostvare reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima, uzimajući u obzir njihovu ulogu kao nositelja djelatnosti u zdravstvenom sustavu.


Saboru upućene izmjene Zakona o socijalnoj skrbi

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.
 
"Veliki broj postupaka za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja još uvijek nije dovršen, što dovodi do značajnog odstupanja u početku priznavanja toga prava. Stoga se predloženim izmjenama osigurava ostvarivanje zaštite najosjetljivije skupine korisnika sustava socijalne skrbi koji su bili korisnici prava na status roditelja njegovatelja ili prava na naknadu za osobne potrebe u trenutku stupanja na snagu Zakona", objasnio je ministar Piletić.

 Predloženim izmjenama tako se osigurava da se korisnicima koji su status roditelja njegovatelja/njegovatelja imali na dan stupanja na snagu Zakona, i kojima je to pravo priznato temeljem tog Zakona, spomenuto pravo priznaje i naknada isplaćuje od stupanja na snagu Zakona, odnosno od 17. veljače, a ne od izvršnosti rješenja.


Olakšava se osnivanje OPG-a

Hrvatskom saboru Vlada je uputila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Prijedlogom izmjena zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz ostalo se omogućuje jednostavnije osnivanje OPG-a te jasnije propisivanje kriterija odabira novog nositelja OPG-a, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Preciznije se reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više gospodarstva na istoj adresi na način da se zahtijeva razdvajanje resursa i obavljanja poljoprivredne djelatnosti od strane više OPG-ova s iste adrese.

Propisuju se i uvjeti pod kojima OPG može pružati usluge informacijskog društva i zakonito obavljati prodaju svojih proizvoda putem web shopa.

Izmjenama zakona o poljoprivredi osigurava se provedba tri nove uredbe EU-a u području Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te se stvara pravni temelj za donošenje strateškog plana ZPP za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

S tim u vezi utvrđuje se nova mjera poljoprivredne politike - mjera sektorske potpore, uz već utvrđene mjere ruralnog razvoja, izravne potpore i organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Također, organoleptičku analizu maslinovih ulja, pored službenih panela, obavljat će i profesionalni paneli, koji se sada ovlašćuju, na zahtjev proizvođača radi samokontrola prije stavljanja na tržište maslinova ulja, dok će službeni paneli obavljati provjere organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja radi službenih kontrola na tržištu.

Proizvođačke organizacije koje su osnovane na temelju Zakona o udrugama zamijenit će se drugim pravnim oblicima – zadrugama ili trgovačkim društvima, ne umanjujući im stečena prava i nastavljajući korištenje potpora koje su dobili kao prije osnovane udruge.


Konačni prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavio je Konačni prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je usmjeren na poboljšanje strukture sustava upravljanja i financiranja kako bi se omogućilo da znanstveno-istraživački i obrazovni sektor postanu učinkovitiji, funkcionalniji u odnosu na potrebe društva i gospodarstva, a osobito kompetitivniji u europskom kontekstu.

U odnosu na prvo čitanje jasnije su propisane odredbe vezane uz ustroj sveučilišta i sastav sveučilišnog vijeća te postupak izbora predsjednika sveučilišnog vijeća.

Ministar Fuchs objasnio je kako je propisano da predsjednika sveučilišna vijeća, ako ga se ne izabere u dva kruga izbora, imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje znanost i tehnološki razvoj, a ne na prijedlog Vlade, kako je to bilo u prvom čitanju.

Izmijenjene su i odredbe o postupku imenovanja članova Nacionalnog vijeća tako da ih imenuje Hrvatski sabor na prijedlog saborskog Odbora za obrazovanje znanost i kulturu.

Studenti koji studiraju u redovnom statusu moći će biti u radnom odnosu i obavljati samostalnu djelatnost obrta i slobodnog zanimanja i istovremeno ostvarivati pravo na subvencionirani trošak školarine iz državnog proračuna, ali ne i pravo na subvencioniranu studentsku prehranu i studentski smještaj.


INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.  

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna.

Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj pin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.


MOL ne može spriječiti provedbu Vladine odluke

Ministar Filipović je u izjavi nakon sjednice Vlade kazao da će Ina  sav domaći plin prodavati HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je današnja cijena plina na  burzi 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Današnja Vladina odluka da se sav plin proizveden u Hrvatskoj proda HEP-u, istaknuo je, nije dogovorena s MOL-om, već je donesena sukladno zakonu. Rekao je da će danas razgovarati s predstavnicima MOL-a, te da će ih o odluci informirati, no naglasio je da im je to najavio prošli tjedan.
Kaže kako ne postoji način da MOL spriječi današnju Vladinu odluku.

Upitan kolika je proizvođačka cijena Ine za plin u Hrvatskoj, rekao je da za te podatke treba upitati Inu, ali i da je stavljena najniža cijena koja se mogla staviti sukladno trenutnim propisima.

"Proizvođačka cijena je sigurno niža od ove koju smo mi odredili", rekao je Filipović, dodavši da je rađeno sve po zakonu. 

Filipović kaže kako je samo tehnički točna izjava predsjednika Uprave Ina Sandorsa Fasimona da Ina domaći plin prodaje u Hrvatskoj.

"On je tehnički rekao što je istina, jer ima stranih firmi koje osnuju poduzeće u Hrvatskoj, nekakav d.o.o., i onda Ina proda plin tom d.o.o-u te ga on prodaje dalje. Tehnički je to točno ali kada gledamo realno, to nije tako", istaknuo je Filipović. 

Na pitanje može li MOL tražiti neku kompenzacijsku mjeru vezano uz današnju odluku vlade, odnosno činjenicu da će izgubiti dio zarade, odgovorio je da treba "sagledati vrijeme u kojem živimo" i kako pomoći građanima i poduzećima. 
Tvrdi da je današnja cijenu plina i električne energije uglavnom posljedica špekulacija. 

"Prema tome, ne može netko na špekulativnim potezima, preko leđa naših građana, plin koji se proizvodi u Hrvatskoj prodavati po nekim cijenama koje sada apsolutno nisu prikladne", rekao je ministar. 


Inzistirat ću na promjeni modela korporativnog upravljanja u Ini

Što ako MOL odbije promjenu modela upravljanja u Ini, hoće li se ići u arbitražu, bilo je jedno od pitanja, na što je odgovorio da MOL u trenutnoj situaciji "nije u poziciji" odbijati takve stvari, jer je upravo krivi način korporativnog upravljanja doveo do jednog od najvećih korporativnih skandala. 
Dodao je da će Ina ove i sljedeće godine proizvoditi 10 posto više plina u odnosu na prvotni plan, dok će se za iduće godine vidjeti, odnosno bude li tehnički moguće proizvodnja će se dodatno povećati.   

Ponovio je da će se inzistirati na smjeni cjelokupne Inine uprave i promjeni modela korporativnog upravljanja. 

Vezano uz probleme u brodogradilištu 3. maj, rekao je da je država više puta stala uz to brodogradilište, kao i da Vlada podupire brodogradnju u Rijeci. Naveo je, međutim, da je Vlada poslala poruku upravi brodogradilišta da treba izraditi plan restrukturiranja i radikalan zaokret kako bi brodogradilište u budućnosti poslovalo na zadovoljavajućoj razini.  


Odluke o početku pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi

Vlada je donijela i odluke o pokretanju pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i imenovala svoje članove pregovaračkih odbora.

Vlada i reprezentativni sindikati zaključili su 6. svibnja Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike na određeno vrijeme od četiri godine. Njime su se obvezali da će do kraja rujna pristupiti pregovorima o promjeni visine osnovice za ovu godinu, a u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja.

Budući da su sindikati početkom ovog mjeseca Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uputili zahtjev za početak tih pregovora Vlada je danas donijela odluku o njihovom početku te imenovala svoje pregovaračke odbore kojima je na čelu resorni ministar Marin Piletić.


Izbori za načelnika Općine Suhopolje u nedjelju 23. listopada

Donesena je i Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Suhopolje za nedjelju 23. listopada, budući da je općinski načelnik, koji je izabran na redovnim izborima 2021. godine, 2. kolovoza podnio ostavku. Odluka stupa na snagu 22. rujna.


Obilježavanje 120 godina utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad obilježavanjem 120 godina utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da Hrvatsko kulturno društvo Napredak slavi 120 godina utemeljenja te se u Sarajevu od 22. do 24. rujna 2022. organizira međunarodni interdisciplinarni znanstveni simpozij pod nazivom „Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na djelovanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak".

Simpozij će, rekao je ministar, obrađivati teme unutar kojih će biti istražen i predstavljen identitet i kultura Hrvata u BiH s posebnim naglaskom na ulogu HKD Napredak u stvaranju tog identiteta i razvijanju kulture.

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti