Održan 16. radni sastanak ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Europe

Slika /slike/Priopcenja/314712525_540788641201231_1511887344057134180_n.jpg
Državni tajnik Tugomir Majdak je u utorak, 15. studenog 2022. godine, sudjelovao na 16. radnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Europe u Budvi.

Teme sastanka bile su približavanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata zemalja Jugoistočne Europe u poljoprivredi i ruralnom razvoju, regionalna suradnja i napredak u regiji i Zeleni plan za Zapadni Balkan, a razgovaralo se i o rezultatima Foruma poljoprivredne politike 2022. Domaćini sastanka bili su predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, a među govornicima je bio i ministar poljoprivrede Njemačke Cem Ozdemir, dok se povjerenik za poljoprivredu Europske komisije Janusz Wojciechowski obratio putem livestream prijenosa naglasivši aktualne izazove provedbe nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Brojne politike, uključujući poljoprivrednu, uvelike su pod utjecajem ciljeva EU Zelenog plana. Trenutačno su na razini EU u tijeku rasprave o zakonskim prijedlozima temeljenim na Zelenom planu, kao što su uredba o održivoj uporabi pesticida, nove obveze u pogledu emisija stakleničkih plinova u poljoprivredi, smanjenje onečišćenja iz stočarske proizvodnje. Prošlog je tjedna Europska komisija objavila priopćenje o gnojivima, u kojem se predlažu mjere za smanjenje ovisnosti o uvozu, uključujući promicanje korištenja ekološki prihvatljivijih gnojiva. S druge strane, uz puno poštivanje klimatskih i okolišnih ciljeva, moramo biti realni. Ključno je pronaći način da se proizvodnja hrane održi na primjerenoj razini, očuva poljoprivredni sektor, a našim ruralnim stanovnicima omogućimo očekivanu kvalitetu života. Bez toga, ne samo da nećemo moći osigurati opskrbu hranom, već će to imati i negativan utjecaj na postizanje naših klimatskih ciljeva i ambicija”, izjavio je državni tajnik Majdak.

Pisane vijesti