Objavljeni vodiči o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode i svježe svinjsko meso

Slika /slike/Priopcenja/Vodici1782023.jpg
Ministarstvo poljoprivrede izradilo je dva nova vodiča za nedavno priznate oznake iz nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ za sektore mlijeko i mliječni proizvodi te svježe svinjsko meso putem kojih se možete informirati o svim koracima postupka i prednostima koje ovaj sustav pruža proizvođačima. 

Nismo zaboravili niti na najmlađe potrošače za koje je izrađena edukativna slikovnica Marko, Janica i osam čudesnih kravica budući da djeca rano počinju sa usvajanjem pozitivnih navika i rado svoje znanje prenose roditeljima.
 
Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu. Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade. Trenutno priznate oznake "Dokazana kvaliteta" odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda i svježeg svinjskog mesa, a u postupku notifikacije na EU razini su još dvije specifikacije za juneće meso i med.
 
Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.
 
Potrošači postaju sve više svjesniji i imaju viša očekivanja u svezi kvalitete hrane koju kupuju, a što predstavlja izazov i za same proizvođače. Osim informacija o zemlji podrijetla hrane sve više promišljaju i o načinu proizvodnje hrane, postupcima i načinu uzgoja i držanja odnosno brige prema životinjama. Ovakav nacionalni sustav je upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.
 
Sve je više proizvođača uključenih u nacionalni sustav poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ odnosno onih koji su prepoznali značaj i prednost ovog sustava, a popis certificiranih proizvođača možete pronaći na poveznici.
 
Potražite znak „Dokazana kvaliteta – Hrvatska" na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji daje poruku da se kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete odnosno kako je upravo Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.
 
Svi detalji o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ uključujući edukativne i promotivne materijale nalaze se na poveznici.

Pisane vijesti