Obavijest o završetku provedbe privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama

Slika /slike/Priopcenja/2020_06_08mljekari.jpg
Ministarstvo poljoprivrede ovim putem obavještava sve zainteresirane strane da se zbog iskorištenja predviđenih financijskih sredstava, sa danom 5. lipnja 2020. godine, zatvara privremena izvanredna mjera pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, koja se sukladno Odluci o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (Narodne novine, broj 41/20), provodi od 2. travnja ove godine.

Mjera se provodila povlačenjem sa tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.

Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a do danas je dogovoren otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna, što je ujedno i cjelokupni iznos predviđene pomoći malim mljekarama.
Podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda je još uvijek u tijeku, a do danas je podijeljeno 143.789 kg proizvoda na 59 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Učinci provedbe ove mjere uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hranu hrane osobama u potrebi.

Pisane vijesti