Novih 1,78 milijuna eura potpore iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/331560100_770784194465874_3483403157932267712_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u ponedjeljak, 27. veljače 2023. godine, u Glini u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, državnog tajnika Domagoja Orlića, sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka sa suradnicima i gradonačelnika Gline Ivana Jankovića sa suradnicima uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja korisnicima s područja Sisačko-moslavačke županije. U Glini je održan i radni sastanak na temu svih aktualnosti te provedenih i planiranih aktivnosti, s ciljem obnove i unapređenja poljoprivrede i gospodarstva ovoga kraja, a predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije i grada Gline obišli su i gradilište Srednje škole Glina, obnovljenu zgradu Kinematograf te Lječilište Topusko i Top-Terme d.o.o.

Danas smo u Glinu donijeli ugovore iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 1,78 milijuna eura. Ovim će sredstvima poljoprivrednici sisačko-moslavačkog kraja, u najvećoj mjeri mala poljoprivredna gospodarstva, nabaviti nova grla životinja, dodatne hektare zemljišta, mehanizaciju te podići nove nasade i investirati u obnovljive izvore energije, a dodjeljujemo i potporu za važan projekt rekonstrukcije kulturnog centra u Općini Dvor. Najvažnije je ipak reći kako će od ukupnog iznosa današnje potpore gotovo 518 tisuća eura ići isključivo u svrhu revitalizacije poljoprivredne proizvodnje na gospodarstvima uništenim u razornim potresima, a samo u tu svrhu do sada su donesene 173 odluke o dodjeli sredstava za obnovu“, istaknula je ministrica Vučković dodavši kako Ministarstvo poljoprivrede osigurava sredstva za obnovu stradalih poljoprivrednih objekata, stada i proizvodnih kapaciteta sve dok ima interesa poljoprivrednika, pa je tako u tijeku i podnošenje prijava na četvrti Natječaj podmjere 5.2.1., u vrijednosti većoj 2,65 milijuna eura, kao i otvaranje novog Natječaja.

Naime, na sastanku koji su održali potpredsjednik Vlade i ministar Bačić i ministrica Vučković s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline uoči dodjele ugovora doneseno je nekoliko zaključaka u resoru poljoprivrede, uključujući otvaranje još jednog natječaja za obnovu poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području, kao i dodatan angažman savjetnika Ministarstva poljoprivrede u pogledu pojedinačnih slučajeva, a u cilju maksimalnog iskorištavanja sredstava raspoloživih za obnovu poljoprivrednih potencijala. Također, najavljen je zajednički međuresorni sastanak s predstavnicima nadležnih ministarstava te jedinica regionalne i lokalne samouprave s Hrvatskim šumama u cilju aktivacije zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na području Sisačko-moslavačke županije.

Ukupno je do sada u Sisačko-moslavačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u iznosu od 180,2 milijuna eura, od čega je u Glini odobreno 12,7 milijuna eura potpore. S ciljem razvoja temeljnih usluga i obnove sela iz Programa je u okviru Mjere 7 odobreno 20,8 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, 5 ulaganja u vrtiće, 6 ulaganja u sektor vodoopskrbe, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 7 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 3 vatrogasna doma.
 

Pisane vijesti