Nova sredstva za ulaganja i dodatna pomoć sektoru vinarstva

Slika /slike/Priopcenja/vinograd.jpg
U četvrtak, 4. ožujka 2021. godine otvoren je javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina u 2021. godini, a rok za podnošenje prijava je 30. travnja 2021. godine. Također, otvoreno je elektronsko savjetovanje za nastavak mjera pomoći Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna.

Prihvatljivi korisnici Mjere „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ su poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar) koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije. Potencijalni korisnici će sredstva moći iskoristiti u svrhu izgradnje i poboljšanja gospodarstva, stjecanja nepokretne imovine, uključujući uređenje okoliša i površina, kao i parkinga i pristupnih puteva vezanih za gospodarstvo, proizvodnju vina, infrastrukturu podruma, izgradnju prezentacijskih i prodajnih objekata i prateće radove, uspostave skladišta, naknade za arhitekte i inženjere, kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti, kupnje novih strojeva i opreme, kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

Također, produljenjem otežanih uvjeta poslovanja u sektoru vinarstva zbog koronakrize bilo je potrebno osigurati kontinuitet krizne potpore vinarima i ove godine, slijedom čega je Ministarstvo poljoprivrede otvorilo e-savjetovanje za mjere pomoći Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kunaa prijedlozi zainteresirane javnosti se zaprimaju do 12. ožujka 2021. godine.

Upravo zahvaljujući navedenim COVID mjerama pomoći sektoru vinarstva, prošlogodišnja Vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto - odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna.

Pisane vijesti