Misija OECD-ovog Odbora za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede

  • Slika /slike/Priopcenja/2.jpg
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu poljoprivrede od 12. do 15. rujna održana je misija OECD-ovog Odbora za poljoprivredu Republici Hrvatskoj.
Tijekom ove misije predstavnicima OECD-ovog Odbora za poljoprivredu predstavljena su obilježja i prioriteti poljoprivredne politike u Hrvatskoj, kao i rad svih dionika u sektoru – od državne administracije, predstavnika komora, Državnog inspektorata, akademske zajednice pa do predstavnika civilnog društva, sektorskih udruženja poljoprivrednika, predstavnika industrije, maloprodaje i distribucije.

Iako Republika Hrvatska još nije član OECD-ovog Odbora za poljoprivredu, s OECD-om surađuje od početka 90-ih godina prošlog stoljeća u okviru Programa certifikacije varijetetnog sjemenskog materijala, a Programa certifikacije šumskog reprodukcijskog materijala od 2008. godine. Od 2021. RH je i članica OECD-ove Sheme za voće i povrće. RH je također potpisnica nekoliko OECD-ovih deklaracija i preporuka u području poljoprivrede, a u radu Odbora za poljoprivredu sudjeluje kao promatrač.
 
OECD (eng. Organisation for Economic Cooperation and Development, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) je međunarodna organizacija osnovana 1961. godine i poznata je zbog velike ekspertize u području financija, trgovine i gospodarstva. Redovito priprema stručne podloge za sastanke skupina G-8 i G-20 i daje godišnji presjek gospodarskih i razvojnih tendencija u svijetu. Ujedno je i posljednja značajna međunarodna organizacija kojoj RH još nije pristupila te je pristupanje OECD-u jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Vlade RH.
 
Odbor za poljoprivredu je jedan od najvažnijih OECD-ovih odbora, unutar kojega zemlje članice raspravljaju o zajedničkim problemima, razmjenjuju iskustva i surađuju u oblikovanju poljoprivrednih politika. Kroz članstvo u ovom Odboru Hrvatska će sudjelovati u raspravama o budućim pitanjima koja se odnose na sve aspekte poljoprivrede, prehrambene industrije i poljoprivredne trgovine, ali i dobiti informacije, analize i podatke koji mogu pomoći u donošenju odluka na nacionalnoj razini.  
 

Pisane vijesti