Ministrica Vučković za N1 Hrvatska: Motika je dopuštena u svim mjerama ruralnog razvoja

Slika /slike/Priopcenja/N1 (2).jpg
Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala stanje u poljoprivredi u Hrvatskoj.

Govoreći o velikim štetama u poljoprivredi zbog nevremena, ministrica je rekla da su negativne promjene pojačane, da se događaju diljem Europe i da se svi slažu da je riječ o klimatskim promjenama, koje će, nažalost, biti i češće i snažnije.

“Paralelno se radi na borbi protiv klimatskih promjena, koje postaju jedno od glasvnih pitanja 21. stoljeća”, rekla je Vučković.

Naknada štete nakon tuče

Odluka o žurnoj pomoći, koju je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici, odnosi se na šest županija koje je pogodila tuča krajem svibnja i početkom lipnja. “Ukupna pomoć koja će se putem odluke dodijeliti županijama vrijedi 54 milijuna kuna. Pritom se 25 milijuna odnosi na poljoprivrednike, pet milijuna na sanaciju nerazvrstanih cesta koje najčešće vode do poljoprivrednih zemljišta, 6 milijuna kuna je osigurana pomoć drugim gospodarskim sektorima, a preostalih 18 je sanacija šteta na javnoj strukturi, osim nerazvrstanih cesta, te na stambenim objektima”, rekla je ministrica.

Objavljen je natječaj koji se odnosi na obnavljanje proizvodnog potencijala, ulaganje u infrastrukturu i opremu, ako štete prelaze 30 posto, a pomoć Vlade, istaknula je, poljoprivrednicima pokriva izgubljeni prihod, troškove i investicije na gospodarstvima koja nemaju štetu od 30 posto.

“Mi sada pokrivamo sve i prihod i manje štete i veće štete. A kolike će biti, imamo prve procjene, ali trebamo pričekati službene procjene. Vlada će osigurati svu moguću pomoć poljoprivrednicima da bi oni održali svoju proizvodnju”, rekla je Vučković.

Što se tiče strategije za razvoj poljoprivrede, ministrica je rekla da ju je usvojio Sabor, a da se sad rade dopune strateškog plana te da su osigurali treći krug konzultacija te da bi htjeli jasnije započeti put izgradnuje modernih sela.

Govoreći o zlouporabama poljoprivrednih poticaja, Vučković je rekla da kontrola ima i da ih mora biti. “Postoji administrativna kontrola svih zahtjeva za potpore i provodi se nad svima. Nakon toga ide kontrola na terenu, bio je uzorak od 5 posto, ali mi smo taj uzorak povećali. Najveći dio poljoprivrednika ispravno koristi mjeru i predstavlja ponos Hrvatske, a naša je zadaća unaprijediti sustav i smanjiti barijere, otkrivati nepravilnosti i ispravno s njima postupati”, rekla je Vučković.

O motici

Komentirala je i kritike o zabrani uporabe motike za neke proizvođače, ako žele dobiti poticaje. “Motika se može koristiti u svim mjerama programa ruralnog razvoja, ovdje je riječ o jednoj od 77 mjera potpore, mehaničkom smanjivanju korova”, rekla je ministrica.

“Pitanje je treba li korištenje motike biti nagrađeno iznosom novca. Riječ je o tome da je mjera usvojena na način da u posebne troškove prepoznaje uporabu određenih specifičnih strojeva, mehanizacije, prepoznaje izgubljeni prihod zbog smanjivanja intenzivnosti proizvodnje, što se mene tiče, ja ću opet razmotriti sve te primjedbe, ali riječ je o potpuno krivoj percepciji”, rekla je Vučković.

O Borzan i korištenju pesticida

Osvrnula se i na kritike europarlamentarke Biljane Borzan, koja kaže da se Vlada protivi smanjenoj uporabi pesticida. “Stav gospođe Biljane Borzan, bez obzira što poštujem svakog zastupnika, nije nimalo utjecao na očitovanje Ministarstva poljoprivrede”, rekla je Vučković.

“Nije riječ o tome da se Hrvatska zalaže za smanjivanje ciljeva u pogledu uporabe pesticida, da, zajednički cilj EU-a je smanjtii uporabu pesticida za 50 posto. Riječ je o tome da zemlje koje su supotpisale poljsku inicijativu ukazuju da nije dobro jednako teretiti zemlju koja koristi 5 ili 6 kilograma pesticida po hektaru ili zemlju koja koristi 1 kilogram pesticida po hektaru”, rekla je Vučković, objasnivši da bi to moglo značiti da zemlje koje zbog slabije uporabe pesticida imaju manje prinose uvoze od zemalja koje koriste više pesticida i da onda takva mjera nema smisla.

“Što se tiče ovoga da je Hrvatska promijenila stav, gospođa Borzan je sklona napamet donositi sudove, očito govori o novoj, estonskoj inicijativi koja detaljnije razrađuje ovu inicijativu. Mi ćemo dati usmeni stav, ali nismo supotpisali inicijativu, riječ je o naturapodručjima i mi tu imamo drugačije stavove i to je to”, rekla je Vučković.

Pisane vijesti