Ministrica Vučković u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/bddfe820-4416-4ded-b7b7-0808aec7b54e.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. godine, u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji u nazočnosti zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića sa suradnicima održala sastanak na temu aktualnosti i prilika za lokalnu poljoprivredu, s naglaskom na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja te stanje u duhanskom sektoru.

U Općini Čađavica u Natječaju za zakup bilo je gotovo 2500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2022. dalo suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine. Ministrica Vučković je tijekom sastanka istaknula kako će se nastaviti poduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi se na cijelom području Republike Hrvatske, pa tako i na području Općine Čađavica, zaštitio kontinuitet proizvodnje i osigurali dugoročni uvjeti stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta, a u okviru svojih nadležnosti i zakona ovo će Ministarstvo nastaviti voditi računa o strateškim proizvodnjama poput stočarske te o potrebi doprinosa vitalnosti ruralnog prostora kojeg nema bez stočara i malih poljoprivrednika. Na sastanku je najavljen i novi Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.
 
Do sada je objavljeno 228 javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području cijele Hrvatske, ukupne površine veće od 55 tisuća ha, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, pripremljen je 31 novi javni natječaj. Sukladno novim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po prvi put se propisuje žurno raspisivanje natječaja, na način da će to učiniti Ministarstvo poljoprivrede ukoliko to ne učini jedinica lokalne samouprave u zakonski propisanom roku te je do sada preuzeto raspolaganje od 12 jedinica lokalne samouprave. Novost je i sustav bodovanja prema kojemu najveći broj bodova ostvaruju prema vrstama proizvodnje, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i pravo prvokupa od strane RH po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole Gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom, a uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup.
 
Poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto. Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna kuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u Virovitičko-podravskoj županiji ugovoreno je 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno 100 milijuna kuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 5 ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove.
Tijekom sastanka razgovaralo se i o sektoru duhana - glavnina hrvatskog uzgoja duhana, više od 80 posto, smještena je upravo na području Virovitičko-podravske županije. Vlada je i ove godine donijela 42 milijuna kuna vrijedan Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, pri čemu proizvođači duhana mogu ostvariti potpore putem izravnih plaćanja te potporu za duhan, a na sastanku se razgovaralo o mogućnosti dodatne potpore ovom sektoru, ali i sektoru ljekovitog bilja, sve u kontekstu proizvodnje uslijed povećanja cijene energenata.
 

Pisane vijesti