Ministrica Vučković u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/k1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom u petak, 8. srpnja 2022. godine, održala radni sastanak s gradonačelnikom Grada Krapine Zoranom Gregurovićem i lokalnim načelnicima na temu aktualnosti u poljoprivredi, nakon čega je u nazočnosti saborskog zastupnika i predsjednika Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Žarka Tušeka i načelnice Općine Lobor Ljubice Jembrih prisustvovala svečanom otvorenju Kulturnog centra Lobor i prostorija Općine Lobor.

Investicija u Općini Lobor ukupno je vrijedna 4 milijuna kuna i doprinijet će kvalitetnom djelovanju jedinice lokalne samouprave i upotpunjavanju kulturnih i turističkih sadržaja, a udruge s područja Općine, koje su do sada djelovale u vrlo skromnim uvjetima, na ovaj način će imati osiguran prostor za rad i prezentaciju rada. Projekt je realiziran uz pomoć sredstava iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja. 

Također, ministrica je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te u nazočnosti izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda državnog tajnika Špire Janovića, zamjenice župana Krapinsko zagorske županije Jasne Petek i načelnika Općine Marija Bistrica Josipa Miličkog sudjelovala i na svečanosti obilježavanja Dana općine i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Majke Božje Bistričke, pri čemu je čestitala stanovnicima Općine njihov dan te još jednom podsjetila na 54 milijuna kuna vrijednu pomoć koju je osigurala Vlada RH za šest županija, između ostalih i Krapinsko-zagorsku županiju, stradalih u nevremenu i tuči, pri čemu se 25 milijuna kuna odnosi na štete u poljoprivredi.  

Predstavnici Ministarstva su tijekom radnog posjeta županiji obišli i OPG Kuharić, gospodarstvo koje je primjer kvalitetnog korištenja sredstava Programa ruralnog razvoja. Uz pomoć posljednjeg ulaganja u okviru Mjere 4 nabavljena je mehanizacija koja je olakšala zbrinjavanje i rukovanje stajskim gnojem, dok je ranije izgrađena i opremljena suvremena farma za 77 uvjetnih grla s modernim sustavom napajanja. Nabavljena je i mehanizacija kojom će se kvalitetnije moći pripremiti hrana za stoku i tlo obrađivati sukladno načelima dobre poljoprivredne prakse. OPG Kuharić je, između ostalog, pobjednik prošlogodišnjeg, osmog izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva pod nazivom „OPG Zlata vrijedan“.  

Do sada je na području Krapinsko-zagorske županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 611 milijuna kuna, a isplaćen 471 milijun kuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, ugovoreno je 256 milijuna kuna potpore i isplaćeno 177 milijuna kuna, a od toga je riječ, između ostalog,  o 17 dječjih vrtića (ugovoreno 109 milijuna kuna), 18 ulaganja u nerazvrstane centre (ugovoreno 59 milijuna kuna) te 4 ulaganja u kulturne centre (ugovoreno 19 milijuna kuna). 

Pisane vijesti