Ministrica Vučković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/319355318_383145324007934_7782242386050462814_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom i suradnicima u četvrtak, 15. prosinca 2022. godine, posjetila Dubrovačko-neretvansku županiju gdje je održala radni sastanak sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i suradnicima, nazočila potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa Sveučilištem u Dubrovniku te se susrela s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, lokalnim školjkarima i vinarima. 

Tijekom sastanka s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije u Stonu, uz predstavnike HAPIH-a i regionalne razvojne agencije DUNEA, glavna tema je bila Centar za agrume u kojem bi se udruživanjem znanstvenih kapaciteta i zajedničkom suradnjom i ulaganjem realizirao vrijedan projekt kojem je cilj pružiti stručnu i tehnološku potporu te će se u tom svjetlu međuresorno sagledati sve mogućnosti financiranja.  

Tijekom istog susreta je u nazočnosti rektora Sveučilišta u Dubrovniku Nikše Buruma potpisan i 300 tisuća kuna vrijedan ugovor sa Zavodom za mediteranske kulture, u okviru Programa potpore za istraživanja utjecaja različitih tehnologija i agrotehničkih mjera na održavanje matičnih nasada visokih kategorija do 2024. godine. Ministrica Vučković je podsjetila kako je riječ o Programu vrijednom 1,8 milijuna kuna kojeg je Vlada RH donijela kako bi se osigurala i unaprijedila genetska čistoća i zdravstvena ispravnost domaćeg reprodukcijskog voćnog sadnog materijala agruma, jezgričavog i koštičavog voća, kao temeljna pretpostavka sigurne, održive i konkurentne voćarske proizvodnje.

Uz načelnika Općine Ston Vedrana Antunice, načelnika Općine Dubrovačko primorje Nikole Knežića i ravnatelja Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antuna Banovca ministrica je u Stonu održala sastanak s predstavnicima Udruge Malostonski školjkari na kojem je glavna tema bilo očuvanje lokalnog ekosustava i očuvanje i razvoj školjkarstva ovog područja. Tom prilikom istaknuto je kako je u ovoj županiji isplaćeno 50,8 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, od čega 10,7 milijuna kuna za ulaganja u akvakulturu. Također, ministrica Vučković je u nazočnosti načelnika Općine Mljet Đive Marketa i ravnatelja NP Mljet Ivana Sršena održala sastanak na temu daljnjih aktivnosti očuvanja vrijednog ekosustava Nacionalnog parka Mljet, koji se, između ostalog, štiti i zabranom gospodarskog i malog obalnog ribolova te sakupljanja morskih organizama, koralja, spužvi i morskih ježinaca. 

Na sastanku s lokalnim vinarima ministrica poljoprivrede je saslušala izazove s kojima se susreću i njihove sugestije za unaprjeđenje sektora, pri čemu je istaknula kako će Ministarstvo poljoprivrede u dijalogu s regionalnim organizacijama nastaviti raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva, ali i efikasno koristiti sredstva Vinske omotnice i u narednim godinama. Naime, ove je godine iskorištenost omotnice stopostotna i iznosi više od 78 milijuna kuna, a do sada je dubrovačko-neretvanskim vinarima i vinogradarima odobrena potpora u iznosu 47,7 milijuna kuna. Spomenute regionalne organizacije vinara i vinogradara priznate su s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina te je Vlada RH osigurala 6 milijuna kuna za sufinanciranje njihovog rada u trogodišnjem razdoblju.   

Pisane vijesti