Ministrica Vučković u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/7a813f5d-fc17-4b64-90cc-0a9f5fb641c9.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH u subotu, 25. lipnja 2022. godine, u nazočnosti saborskog zastupnika i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Mladena Karlića, župana Vukovarsko srijemske županije Damira Dekanića te načelnika i domaćina Ante Rajkovića u okviru 12. Bosutskih dana sudjelovala na svečanoj sjednici Općine Andrijaševci, a potom u nazočnosti gradonačelnika Grada Otoka Josipa Šarića prisustvovala 19. Otočkoj kulenijadi, gdje je uručila nagrade za šampionski kulen Slavice Džinić te vicešampiona Janka Čuhe. 

Ministrica Vučković je tijekom svečane sjednice Vijeća Općine Andrijaševci odala počast hrvatskim braniteljima i čestitala svim građanima Republike Hrvatske Dan neovisnosti te pohvalila sjajnu organizaciju 12. Bosutskih dana. Također, bila je to prilika za razgovor o dosadašnjoj suradnji i rezultatima napora koje čini županija i njezine jedinice lokalne samouprave u suradnji s Vladom na području gospodarske i društvene infrastrukture i obnovi života ovoga kraja; samo iz Programa ruralnog razvoja na području Vukovarsko-srijemske županije za čitav niz različitih razvojnih i poljoprivrednih projekata isplaćena je 1,1 milijarda kuna i odobreno 1,4 milijarde kuna javne potpore, pri čemu je ministrica posebno istaknula četiri projekta navodnjavanja vrijedna 206 milijuna kuna, pomoću kojih je omogućeno navodnjavanje 2700 hektara.

Na 19. Otočkoj kulenijadi održano je natjecanje proizvođača u kakvoći kulena s ciljem očuvanja tradicije, a ministrica je, čestitavši svim izlagačima, istaknula važnost ovakvih manifestacija, posebice u kontekstu važnosti proizvodnje visokovrijednih domaćih proizvoda. Kao rezultat vrijednog rada znanstvenih institucija, udruženja proizvođača i lokalnih zajednica uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska danas zauzima visoko sedmo mjesto po broju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Od ukupno 35 hrvatskih zaštićenih proizvoda, na ovu županiju se odnosi „Slavonski kulen“/ „Slavonski kulin“ i „Slavonski med“, uz „Slavonsku kobasicu“ i “Meso crne slavonske svinje”, koji imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu te su u postupku registracije na razini Europske unije.

Pisane vijesti