Ministrica Vučković u Osijeku na konferenciji AgroRocks i Jesenskom sajmu

Slika /slike/Priopcenja/OSJEČKI SAJAM_141022.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 14. listopada 2022., u nazočnosti saborskog zastupnika Gorana Ivanovića, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka Jasenke Crnković, ravnateljice Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu Darje Sokolić i mnogih drugih sudionika iz svijeta prehrambene industrije i IT-a u Osijeku sudjelovala na otvaranju konferencije „AgroRocks - nove tehnologije u poljoprivredi“,  nakon čega je otvorila 25. Osječki jesenski sajam.

Pri otvaranju konferencije na temu digitalizacije agrara, ministrica Vučković je istaknula važnost digitalizacije procesa upravljanja, ulaganja u preciznu poljoprivredu i robotizacije u kontekstu radne snage, a u cilju napretka i rasta produktivnosti proizvodnje i kvalitete života i rada u  ruralnim krajevima. Istaknula je kako je u Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. osigurano 35 milijuna eura za provođenje digitalizacije i stvaranje jedinstvenog sustava znanja, koje ima za cilj lak i brz prijenos do poljoprivrednika, uz 6,6 milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, za provođenje digitalne transformacije resora u kontekstu razvijanja pametne poljoprivrede, sustava sljedivosti i učinkovitih javnih usluga.  

 Do sada su u sklopu Programa ruralnog razvoja poljoprivrednici, prerađivači poljoprivrednih proizvoda te prerađivači drva mogli ulagati u digitalizaciju poljoprivrednih gospodarstva, objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda te objekata za preradu drva kroz tri različite podmjere (4.1.1., 8.6.1., 8.6.2.), putem kojih je do sada Osječko-baranjskoj županiji ugovorena potpora u iznosu od gotovo 570 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno 400 milijuna kuna. Kroz cijeli niz mjera navedenog Programa u županiji je ugovoreno ukupno 2,9 milijardi kuna i isplaćeno 2,3 milijarde kuna.

Otvoren je i 25. Osječki jesenski sajam na kojem sudjeluje više od 200 izlagača iz Hrvatske i Mađarske, a koji uključuje robe i usluge iz domene poljoprivrede, prehrane, obrtništva, graditeljstva i stanovanja, pri čemu je ministrica Vučković posebno pohvalila vrijedne proizvođače slavonskih gastro delicija, istaknuvši kako Hrvatska kao najmlađa država članica Europske unije danas broji čak 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU, što ju svrstava na sedmo mjesto među državama članicama po broju registriranih oznaka. Na području Osječko-baranjske županije proizvode se tri proizvoda registrirana na EU razini (Baranjski kulen kao ZOZP, Slavonski kulen/Slavonski kulin kao ZOZP i Slavonski med kao ZOI), dva proizvoda su u postupku registracije na EU razini (Slavonska kobasica kao ZOZP i Meso crne slavonske svinje kao ZOI), a dozvoljena je i proizvodnja Mesa turopoljske svinje ZOI koje ima prijelaznu nacionalnu zaštitu i u postupku je registracije na EU razini.

Pisane vijesti