Ministrica Vučković na COPA COGECA kongresu u Šibeniku

Slika /slike/Priopcenja/CC Šibenik_131022.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak, 13. listopada 2022. sudjelovala na plenarnoj sjednici Copa Cogeca kongresa u Šibeniku u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, čiji je predsjednik, Mladen Jakopović ujedno i potpredsjednik Copa Cogeca udruženja. Sudionici rasprave pod nazivom „Izazovi i mogućnosti za poljoprivredu EU-a“ bili su, uz ministricu Vučković,  češki ministar poljoprivrede i trenutni predsjedatelj Vijećem EU za poljoprivredu i ribarstvo Zdenek Nekula, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbert Lins i direktorica ukrajinskog nacionalnog agrarnog foruma Maria Didukh, a video vezom su se u Kongres uključili i europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski, pomoćnik glavnog direktora FAO-a Maurizio Martina te ukrajinski ministar agrarne politike i hrane Mykola Solskyi. Okupljene su uvodno pozdravili i predsjednica odbora Copa, Christiane Lambert te predsjednik udruženja Cogeca, Ramon Armengol, kao i župan šibensko-kninski Marko Jelić.

Ministrica Vučković ukazala je na važnost suradnje na svim razinama unutar EU, koja je u trenutnim kriznim vremenima rezultirala nizom mjera s direktnim pozitivnim financijskim učinkom za europske poljoprivrednike i  proizvođače hrane. Predstavila je mjere koje je Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem poduzela posljednjih mjeseci te najavila daljnje aktivnosti koje će rezultirati s ukupno 21 milijardom kunom raznovrsnih potpora. Naglasivši da poremećaji na tržištu, dostupnost i cijena inputa za poljoprivrednu proizvodnju te u konačnici, cijena samih poljoprivrednih proizvoda dovode u pitanje održivost poljoprivredne proizvodnje te priuštivost zdrave hrane za stanovništvo, zauzela se za daljnje razmatranje izuzetaka od striktnih pravila provedbe Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Govoreći o budućem nacionalnom Strateškom planu za ZPP istaknula je kako je hrvatska Vlada po prvi puta odlučila povećati iznos stope nacionalnog doprinosa s 15 na 20% ukupnog iznosa omotnice te podsjetila na osnovni cilj Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije – osigurati potrebnu, visoko kvalitetnu i cjenovno pristupačnu hranu za sve građane EU, uz daljnje jačanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora. Na kraju svog izlaganja je još jednom iskazala solidarnost s Ukrajinom, njenim narodom i poljoprivrednicima.
 
Predmet rasprave je između ostalog, bilo i pitanje osiguranja ravnoteže između tri aspekta održivosti, onog zelenog, ekonomskog i socijalnog. Ministrica Vučković je jasno iznijela stav da ciljevi EU međusobno nisu u suprotnosti, da su jednako vrijedni i da je potrebno uložiti dodatni napor u njihovo ostvarenje, pri čemu ZPP ima jedinstvenu ulogu – osigurati dostojanstven dohodak poljoprivrednika uz očuvanje eko sustava za budućnost i osiguranje zdrave hrane po pristupačnim cijenama za stanovništvo.
 
U Šibeniku je održan i bilateralni sastanak hrvatske delegacije s češkim ministrom poljoprivrede Zdenekom Nekulom i suradnicima. Pritom je ministrica Vučković ponovila kako u potpunosti podržava program predsjedanja Češke Vijećem EU, osobito u kontekstu zajedničkog rada na očuvanju sigurnosti hrane u EU, ali i globalno. Govorilo se o prioritetima tijekom preostalih nekoliko mjeseci češkog predsjedanja, poput revizije Uredbe o zaštićenim zemljopisnim oznakama, održivom upravljanju šumskim područjem EU i označavanju prehrambenih proizvoda. Ministrica je još jednom pozdravila sve dosad uložene napore za stabilizaciju tržišta poljoprivrednim proizvodima te skrenula pažnju na veliki broj zakonodavnih prijedloga poveznih s Europskim zelenim planom, koji se trenutno raspravljaju u Vijeću EU. Zauzela se za pronalazak pravičnih i održivih rješenja, koja će uzeti u obzir dosadašnje napore država članica, poštujući princip supsidijarnosti te, uz ciljeve Zelenog plana i pratećih strategija, osigurati proizvodnju dovoljnih količina kvalitetne i sigurne hrane, uz dostupne cijene za stanovništvo Europske unije. Dogovoren je i nastavak suradnje u okviru platforme ministara poljoprivrede iz političke obitelji Europske pučke stranke, kojom od nedavno predsjeda ministrica Vučković.

Pisane vijesti