Ministrica Vučković sudjelovala na konferenciji na temu ,,Uloga žena u kreiranju Europe budućnosti“

  • Slika /slike/Priopcenja/konferencija-6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković,  ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Zajednice žena HDZ-a Nada Murganić, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić,  župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te druge saborske zastupnice, gradonačelnice i načelnice sudjelovali su u srijedu, 14. srpnja 2021. godine na Plitvičkim jezerima na Konferenciji o budućnosti Europe na temu Uloga žena u kreiranju Europe budućnosti u organizaciji zastupnice u EU parlamentu Sunčane Glavak.

Cilj konferencije održane na Plitvičkim jezerima jest jačanje uloge žena u promicanju demokracije i ljudskih prava te njihove aktivne političke participacije. U sklopu konferencije održane su panel rasprave i razmjene gledišta na temu Obrazovanje, kultura, mladi i sport te Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta, na kojima su sudjelovale ministrice.

Iako svakako ima prostora za napredak, po pokazatelju udjela žena kao nositeljica poljoprivrednih gospodarstava Hrvatska je u gornjoj polovici EU-a. Hrvatice su kao nositeljice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u pravima izjednačene s drugim nositeljima, a njihov udio u ukupnim poljoprivrednim gospodarstvima raste. U razdoblju 2009.-2011. bilo je tek 13 % žena nositeljica poljoprivrednog gospodarstva. U 2020. taj je udio povećan na oko 30 %, tj. za oko 2 i pol puta u 10 godina“, istaknula je ovom prilikom ministrica Vučković te dodala kako je i putem Mjere 7 Programa ruralnog razvoja znatno unaprijeđena kvaliteta života u ruralnim zajednicama te su financirana ulaganja u 201 vrtić diljem Hrvatske, pri čemu je jedan takav natječaj upravo u tijeku, a predviđa ulaganje od 250 milijuna kuna u tržnice, vatrogasne domove, društvene domove, sportske građevine i dječje vrtiće.

Pisane vijesti