Ministarstvo poljoprivrede pokreće izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice

Slika /slike/Priopcenja/žetva.jpg
Radi osiguravanja stabilnosti tržišta žitarica i uljarica te smanjenja gubitaka proizvođača zbog nižih cijena, Ministarstvo poljoprivrede priprema objavu natječaja za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice u 2021. godini. Planirana financijska sredstva predviđena za potpore iznose ukupno 150 milijuna kuna. Maksimalna potpora iznosit će 2 milijuna eura, a predviđeni prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije, organizatori proizvodnje (zadruge), te zajednički i/ili pojedinačni projekti poljoprivrednih gospodarstava.

Naime, hrvatski proizvođači žitarica i uljarica susreću se s nedostatkom modernih skladišnih kapaciteta sa sustavima za prihvat, doradu, čišćenje i hlađenje, zbog čega odmah po žetvi prodaju svoje proizvode, i to uglavnom za izvoz. Navedeno stanje može izazvati poremećaje na domaćem tržištu, stoga je Ministarstvo poljoprivrede, u cilju rješavanja još jednog strukturalnog problema sektora, pristupilo realizaciji novog ciljanog natječaja. 

U sektoru voća i povrća također postoji velika potreba za udruživanjem proizvođača te za ulaganjima u skladištenje i doradu, zbog čega je putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana izgradnja i opremanje logističko distributivnih centara za voće i povrće u vrijednosti 610 milijuna kuna, a ovoga tjedna započinje i podnošenje zahtjeva za potporu iz Programa ruralnog razvoja putem Mjere 4 za podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada u sektoru voća, za što je osigurano 200 milijuna kuna. 

Također, proizvođačima krumpira omogućena su ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir u vrijednosti odobrene potpore od 97,8  milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 156 milijuna kuna, kao odgovor na ukidanje zaštitnog sredstva klorprofama na razini Europske unije.  Kao reakcija na probleme u svinjogojstvu otvoren je natječaj za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva, vrijedan 250 milijuna kuna, u obradi je 20 projekata ukupne vrijednosti veće od 410 milijuna kuna te je njihovom realizacijom planirano povećanje u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20 tisuća krmača, odnosno realizacijom 80 % projekata podići će se samodostatnost u ovom segmentu na 80 %. 

Putem Mjere 4 Programa ruralnog razvoja potiče se i prerada te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, za koju je ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan s početnih 300 milijuna kuna na čak 462 milijuna kuna, pri čemu je jačanje proizvodnje veće dodane vrijednosti definiran kao  jedan od prioriteta u nacrtu Strategije razvoja poljoprivrede do 2030. i Strateškog plana ZPP-a za razdoblje 2023.-2027.

Pisane vijesti