Ministrica Vučković posjetila Lipik i državnu ergelu lipicanaca

  • Slika /slike/Priopcenja/02-38.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 7. veljače 2020., održala radni sastanak u gradu Lipiku na temu početka izgradnje novih prostorija državne ergele lipicanaca, nakon čega je obišla postojeću Državnu ergelu Lipik. Na radnom sastanku s ciljem pronalaženja financijskog rješenja za izgradnju novih prostorija Državne ergele Lipik sudjelovali su, uz ministricu Vučković, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ravnatelj ergele Nikola Grizelj, uz druge predstavnike lokalne samouprave.

Trenutno su konji smješteni u ergeli Lipik bez važećeg ugovora o najmu, a sukladno ugovoru ergela Lipik bi trebala zakupom obuhvaćene objekte predati u posjed najmodavcu te se cjelokupni pogon ergele može naći u nezavidnom položaju s obzirom na hitnu potrebu preseljenja konja, zaposlenih djelatnika i prateće infrastrukture na drugu lokaciju (hrana za konje, oprema, fijakeri i dr.). Obzirom da se radi o 80 do 90 konja koji se uzgajaju u ergeli Lipik, preseljenje cjelokupnog stada na novu lokaciju, što je preduvjet za cjelovitost uzgojno selekcijskog rada, vrlo je teško izvedivo prvenstveno radi pronalaska odgovarajućih prijemnih objekata koji će zadovoljiti osnovne potrebe ergele te visoke troškove dugotrajnog održavanja pogona. Iz navedenog razloga u posljednjih nekoliko godina Grad Lipik započeo je projekt pripremanja projektne dokumentacije za izgradnju novih prostorija ergele Lipik, a prioritet je riješiti imovinsko-pravne odnose postojećih objekata i trajni ostanak konja u štalama na trenutnoj lokaciji.
 
„Ergela i konji lipicanci predstavljaju simbol Grada Lipika i ponos su hrvatske baštine, koju zajedničkim snagama moramo sačuvati. Izgradnjom novih prostorija cilj je iskoristiti dane prirodne resurse i planiranim atraktivnim sadržajima stvoriti jedinstvenu i cjelovitu turističku ponudu važnu za grad i okolicu te Hrvatsku u cjelini. Povezanost projekta s prirodnim okruženjem i stavljanjem naglaska na postizanje mikro i makro ambijenta doprinosi ekološkim, boravišnim i estetskim vrijednostima cjelokupnog prostora. Ulaganjem u ovakav projekt direktno će se doprinijeti razvoju i brendiranju cijelog područja, ostvarit će se povrat investicije kroz omogućavanje dnevnih i višednevnih boravaka kroz cijelu godinu te će se generirati nova radna mjesta i zapošljavati lokalno stanovništvo“, istaknula je ministrica Vučković prilikom posjete Državne ergele Lipik.
 
Grad Lipik, koji je i nositelj projekta izgradnje nove ergele, do sada je osigurao važeću građevinsku dozvolu, a u narednom periodu planirano je osiguranje potrebnih sredstava, pokretanje javne nabave i početak izgradnje, a procijenjeni iznos projekta je oko 50 milijuna kuna. Planirana je realizacija projekta kroz devet razvojnih etapa u razdoblju od tri godine, a namjera je dio aktivnosti projekta, prema tipu prihvatljivosti operacija i troškova, financirati pomoću EU sredstava, a veći dio sredstvima iz državnog proračuna.
 

Pisane vijesti