Ministrica Vučković održala sastanak sa savudrijskim ribarima

Slika /slike/Priopcenja/2020_11_17_sav.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u utorak, 17. studenoga 2020. održala sastanak s predstavnicima grada Umaga, Istarske županije, lokalnim udruženjima obrtnika i savudrijskim ribarima na temu aktualnog stanja u Savudrijskoj vali.

„Stav Republike Hrvatske je poznat - riječ o presudi koja je donesena u kontaminiranom procesu. Nastavit ćemo pred međunarodnim tijelima i ustanovama dokazivati činjenice na kojima temeljimo naše stavove, a koje podržavaju međunarodno pravo i pravda. Našim ribarima nije lako raditi pod takvim pritiskom, ali oni rade zakonito i u hrvatskim teritorijalnim vodama, a Vlada Republike Hrvatske u cjelini ih podupire na različite načine. Ribarima je osigurana pravna pomoć i oni ne trpe financijske poteškoće, a mi vjerujemo da će se naš argumentiran i pravno utemeljen pristup u konačnici isplatiti“, istaknula je ministrica Vučković nakon sastanka.

Na sastanku se raspravljalo i o budućoj uredbi kojom će se regulirati korištenje europskih sredstava za ribarstvo i akvakulturu. Ministrica Vučković je podsjetila i na jučerašnji početak isplate predujmova za izravna plaćanja za proizvodnu 2020. godinu u iznosu od 1,56 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego za 2020. godinu. Također, u postupku elektronskog savjetovanja je i novi program pomoći poljoprivrednim proizvođačima u sektoru govedarstva, svinjogojstva, voćarstva i povrća.

Pisane vijesti