Ministrica Vučković održala sastanak s turskim veleposlanikom u RH

Slika /slike/Priopcenja/318215977_566410812163447_7021409504278239228_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever-Koren u ponedjeljak, 5. prosinca 2022. godine, primila u nastupni posjet veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj Yavuza Selima Kırana i suradnike. Glavne teme sastanka bile su potpisivanje Memoranduma o suglasnosti u području poljoprivrede dvije države te mogućnosti izvoza goveda u Tursku.

Ministrica Vučković se tom prigodom osvrnula na dobre bilateralne odnose Republike Hrvatske i Republike Turske u razmjeni i prijenosu znanja i iskustava u području poljoprivrede te dugu suradnju dviju država u području sjemenarstva, sanitarnih i fitosanitarnih pitanja, a pozdravila je i početak procedure potpisivanja Memoranduma o suglasnosti u području poljoprivrede između Republike Hrvatske i Republike Turske.

Veleposlanik Kıran je naglasio suradnju dviju država u brojnim područjima, značaj prijenosa znanja i iskustava te spremnost Republike Turske u produbljivanju odnosa s Republikom Hrvatskom u području poljoprivrede na ekspertnoj razini. Istaknuo je značaj koji za Tursku ima sklapanje Memoranduma o suglasnosti u području poljoprivrede na razini Vlada dviju država, čime će se osnovati Zajednički odbor za poljoprivredu i intenzivirati suradnja.

Osim navedenog, izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na slanju kanadera za borbu protiv požara koji su harali Turskom u kolovozu prošle godine te naveo da je Republici Turskoj iznimno značajno i potpisivanje Memoranduma, u kontekstu zajedničke borbe protiv klimatskih promjena i zajedničke borbe protiv požara u mediteranskoj regiji. Ministrica Vučković istaknula je kako je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i drugim nadležnim tijelima uključeno u pripremu dugoročnog Akcijskog plana za borbu protiv požara i smanjenje rizika od požara na šumskim i poljoprivrednim površinama te da je Republika Hrvatska uvijek spremna pomoći Republici Turskoj u borbi protiv požara i klimatskih promjena.

Zaključno, ministrica Vučković naglasila je kako Ministarstvo poljoprivrede ulaže napore za otvaranje turskog tržišta za izvoz goveda te veliki interes hrvatskih izvoznika za isto, kao i činjenicu da je Republika Hrvatska zemlja slobodna od zaraznih bolesti životinja, usklađena sa svim relevantnim međunarodnim standardima te da je hrvatsko goveđe meso poznato po svojim iznimnim svojstvima i kvaliteti. Također, iskazala je spremnost na poticanje ulaganja hrvatskih proizvođača u klaonice koje bi udovoljavale halal standardima, a na sastanku je najavljeno i kako će veleposlanik Kıran potaknuti tursku stranu na ubrzano rješavanje svih otvorenih pitanja.

Pisane vijesti