Ministrica Vučković obišla opožareno šibensko područje

Slika /slike/Priopcenja/pozar_sibenik.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 20. srpnja 2022. godine, u nazočnosti župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, gradonačelnika Vodica Ante Cukrova, zamjenika gradonačelnika Grada Šibenika Danijela Milete te načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Darka Dukića obišla dio poljoprivrednih gospodarstava oštećenih u požaru koji je prošloga tjedna zahvatio više od 3300 hektara područja gradova Šibenika i Vodica.   

Na navedenom području zahvaćenom požarom nalazi se 137 poljoprivrednih gospodarstava te oko 413 parcela upisanih u ARKOD. Prema prvim procjenama opožareno je oko 95 hektara poljoprivrednih površina, u prvom redu maslinika, vinograda te nasada smokve i badema, a zaprimljene su i dojave o štetama na više pčelinjih zajednica.

Ministrica Vučković danas je obišla dio pogođenih poljoprivrednih gospodarstava te naglasila kako će poljoprivrednicima koji imaju štete od požara na raspolaganju biti Natječaj Mjere 5 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofama te potvrdila kako će Vlada u suradnji sa županijom razmotriti mogućnost dodatne pomoći poljoprivrednicima u nadoknadi dijela izgubljenog prihoda, kako bi se u najkraćem mogućem roku obnovila poljoprivredna proizvodnja.

Dodala je i kako su savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva obašli pogođena poljoprivredna gospodarstva već u prvim danima nakon požara te će i dalje biti prisutni na terenu i na raspolaganju poljoprivrednicima, pri čemu će, iako su administrativne procedure posljednjih godina maksimalno pojednostavnjene, svaki poljoprivrednik pojedinačno dobiti svog savjetnika za ispunjavanje dokumentacije za mjere pomoći.
 

Pisane vijesti