Ministrica poljoprivrede otvorila 20. Mediteranski sajam u Dubrovniku

  • Slika /slike/Priopcenja/m1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je, u petak 25. ožujka 2022. godine, u nazočnosti župana Varaždinske županije Anđelka Strička, predstavnice grada i županije održavanja, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore te brojnih drugih uvaženih gostiju, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, svečano otvorila 20. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u Dubrovniku.

Ovogodišnji Mediteranski sajam održava se od 23. do 27. ožujka, okuplja proizvođače iz svih krajeva Hrvatske, a kroz godine djelovanja se profilirao kao jedna od značajnijih priredbi u Republici Hrvatskoj na području ekološke, tradicijske poljoprivrede i zelenog poduzetništva.

„Broj i kvaliteta izlagača iz gotovo svih krajeva Lijepe naše potvrda su da ova manifestacija ima sjajnu, vrijednu i veliku budućnost. U našem radu nam veoma pomažu ovakvi projekti koji populariziraju zdrave, kvalitetne, vrijedne proizvode te njihove prirodne značajke i ekološke standarde proizvodnje. Imamo sreću što je naša Domovina biološki raznolika, relativno očuvana, s mnoštvom vrijednih, kulturnih, tradicijskih, gastronomskih nasljeđa koja mogu i trebaju biti naša konkurentska prednost. Nastavit ćemo ulagati u oznake hrvatske kvalitete, ekološku poljoprivredu i obnovljive izvore energije, kako bismo sačuvali i razvijali sva naša blaga“, istaknula je ministrica Vučković prilikom otvorenja Sajma te dodala kako Hrvatska trenutno ima 35 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na EU razini i uspostavljen nacionalni sustav Dokazana kvaliteta – Hrvatska, oznaku koja garantira da je riječ o domaćoj hrani. Također, naglasila je značaj mediteranske poljoprivrede i rast površina pod maslinama za 9 % u 2020. godini s obzirom na 2019. te rast površina pod vinogradima za 8,2 % u istom razdoblju.

U kontekstu razvoja ekološke poljoprivrede, Hrvatska priprema svoj Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030., a Strateškim planom predlaže povećanje sadašnjih površina pod ekološkom proizvodnjom za 60 %. Za poticanje i podršku takvom obujmu proizvodnje pripremljen je i financijski okvir u Strateškom planu zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. godine. Osigurano je gotovo 230 milijuna eura za potpore ekološkim proizvođačima.

Također, u cilju poticanja održive poljoprivrede putem dvije mjere Programa ruralnog razvoja kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije do sada je ugovoreno gotovo 290 milijuna kuna za 302 korisnika, pri čemu njih čak 293 ulaže u postrojenje na sunčevu energiju – izgradnju fotonaponske elektrane. Upravo su prije 10 dana otvorene prijave za Natječaj za ulaganje u obnovljive izvore energije i traje do 12. svibnja, a na raspolaganje stavlja gotovo 142 milijuna kuna. 

Pisane vijesti