Ministrica Marija Vučković na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede EU u njemačkom Koblenzu

Slika /slike/Priopcenja/2020_09_01_mv.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Tugomir Majdak boravili su od nedjelje, 30. kolovoza do utorka, 1. rujna 2020. godine  u Koblenzu u Saveznoj Republici Njemačkoj na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, koji je organiziralo njemačko Savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu u okviru šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
Ministri su razgovarali o naučenim lekcijama proizašlim iz pandemije bolesti uzrokovane virusom COVID-19 u području poljoprivrede i prehrambene politike, a glavna tema ovog neformalnog sastanka bila je označavanje dobrobiti životinja na razini EU te s tim povezana pitanja. Okupljeni ministri razmijenili su mišljenja i o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, duljini primjene prijelaznih pravila Zajedničke poljoprivredne politike te o optimalnom mehanizmu korištenja sredstava za oporavak ruralnih područja. Njemačko Predsjedništvo je za ministarska izaslanstva organiziralo niz terenskih posjeta poljoprivrednim proizvođačima i nekoliko susreta s poljoprivrednicima od kojih izdvajamo sastanak s predstavnicima Europskog odbora za mlijeko.
 
Također, ministrica poljoprivrede Vučković je u ime Hrvatske i u interesu hrvatskih poljoprivrednika tražila ranije isplate avansa i jaču podršku lokalnim i regionalnim lancima opskrbe, kao ključnim opskrbljivačima hranom u situacijama poremećaja tržišta. Također, zatraženo je povećanje intenziteta potpore za nedostatnu logističko-distribucijsku mrežu te je pisanim putem priložen konkretan prijedlog pravnog rješenja brzog korištenja Fonda za oporavak ruralnih krajeva.
 
„Neformalni sastanak održan je svega nešto više od mjesec dana od našeg posljednjeg susreta u Bruxellesu i iznimno sam zadovoljna što smo svi iskoristili proteklo vrijeme za analize i pripremu prijedloga budućeg djelovanja. Njemački kolege izvrsno su postavili pitanja i teme za raspravu i drago mi je što sam imala priliku ponoviti hrvatska stajališta. Kolegama ministrima sam predstavila naš prijedlog učinkovitog mehanizma korištenja sredstava koji su planom oporavka „EU sljedeće generacije“ namijenjeni financiranju ruralnog razvoja. Prilično je jasno što se od nas, kreatora poljoprivredne politike, očekuje, a na nama je da ispunimo ta očekivanja i osiguramo budućnost europske poljoprivrede i europskih poljoprivrednika“, izjavila je ministrica Marija Vučković u Koblenzu.

Pisane vijesti