Ministri na Vijeću u Bruxellesu istaknuli poremećaje na tržištu poljoprivrednih proizvoda

  • Slika /slike/Priopcenja/m3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Bruxellesu je u ponedjeljak, 17. siječnja 2022. godine održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem je sudjelovala ministrica Marija Vučković. Ovo je prvo Vijeće pod francuskim predsjedanjem na kojem su Europsku komisiju predstavljali povjerenici Janusz Wojciechowski i Stella Kyriakides.

Povjerenica S. Kyriakides izvijestila je Vijeće o zaključcima Konferencije o dobrobiti životinja održanoj 9. prosinca 2021., a  povjerenik J. Wojciechowski predstavio je poljoprivredne aspekte Komunikacije o održivim ciklusima ugljika, odnosno pitanje tzv. ugljične poljoprivrede.

Smatramo kako se radi o kompleksnoj temi o kojoj je potrebna detaljna stručna rasprava uz uključivanje stručnjaka iz područja poljoprivrede. Ministrica Vučković naglasila je kako je ključno realno procijeniti mogućnosti ovog modela jer je za poljoprivrednike  bitno da prilikom donošenja svojih poslovnih odluka mogu realno procijeniti njihovu ekonomsku opravdanost. Istaknula je kako hrvatski Nacionalni strateški plan za buduću Zajedničku poljoprivredu politiku ide u korak s ovom inicijativom te je sveobuhvatno sagledao problematiku klimatskih promjena i shodno tome već predvidio prakse koje doprinose cilju održivog upravljanja ugljikom.

Za Hrvatsku je najvažnija točka dnevnog reda, s obzirom na okolnosti, bila stanje na tržište te je u svojoj intervenciji ukazala na posljedice enormnog rasta cijena energenata i repromaterijala na cijeli sustav proizvodnje hrane.  

„Zajednička poljoprivredna politika može i mora bar jednim dijelom ublažiti posljedice ove krize, koja je za naše gospodarstvo čak i ozbiljnija od one koju je uzrokovao COVID, a od kojeg se naši poljoprivrednici još uvijek nisu oporavili. Ovo su izvanredne okolnosti. Pored mjera u okviru ZPP-a potrebno je sinergijski djelovati i povezati aktivnosti više različitih europskih politika.“ – izjavila je ministrica Vučković.

Ostali ministri u svojim su izlaganjima na ovu temu također apelirali na Komisiju da iznađe zajedničko EU rješenje, a posebno su isticani problemi u sektoru svinjskog mesa.

Povjerenik Wojciechowski u zaključnom se obraćanju ministrima obvezao iznijeti problem pred Kolegij povjerenika gdje će zatražiti koordinirani pristup na EU razini, a Predsjedništvo Vijeća zatražilo je od Komisije predstavljanje mogućeg prijedloga mjera na idućem sastanku Posebnog odbora za poljoprivredu koji će se održati krajem ovog mjeseca.

Po pitanju stanja trgovinskih pregovora s trećim zemljama Hrvatska iskazala je određenu zabrinutosti po pitanju ustupaka u pristupu tržištu mliječnih i goveđih proizvoda u pregovorima s Novim Zelandom i Australijom. Naglasila je da EU ima najviše standarde sigurnosti i kvalitete hrane u svijetu i da bi svako odstupanje od principa reciprociteta u pregovorima s trećim zemljama moglo dovesti u nepovoljni položaj europske proizvođače hrane. 

Pisane vijesti