Ministarstvo poljoprivrede poduzelo je sve aktivnosti vezano za trihinelozu u Kninu

Slika /arhiva/datastore/imagestore/original/1544019936suhomesnati-proizvodi.jpg
Ministarstvo poljoprivrede nije zataškalo slučaj trihineloze u Kninu, upravo suprotno, provelo je apsolutno sve inspekcijske aktivnosti od prijave sumnje da je jedna obitelj oboljela od trihineloze.

Nakon prijave epidemiološke službe Knin, 24. veljače 2019. zbog sumnje na oboljenje jedne obitelji iz Knina (majke i sina) od trihineloze, veterinarska inspekcija je provela službene kontrole s ciljem utvrđivanja mogućeg izvora zaraze. U tu svrhu povedeno je više službenih nadzora kod različitih subjekta u poslovanju s hranom (klaonicama) pa tako i u mesnici Miletić, te u domaćinstvu oboljelih osoba kao i u domaćinstvu osobe koja je „počastila“ kobasicama oboljele. Nadzori su provedeni s ciljem utvrđivanja podrijetla mesa i proizvoda od mesa, na domaćinstvima i kod subjekata u poslovanju s hranom (mesnica, klaonice i gospodarstvo na kojem je kupljena svinja). Izvršeno je i službeno uzorkovanje više uzoraka mesnih proizvoda zatečenih u domaćinstvima radi analize na trihinelozu. Nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su prisutnost parazita oblića trihinele u pojedinim uzorcima mesnih proizvoda nepoznatog podrijetla u oba domaćinstva.
 
Nadzori u klaonici Miletić, kao i na dvije susjedne klaonice bili su negativni na trihinelu, kao i na gospodarstvu koje drži svinje. Nadzorom je također utvrđeno da ne postoji dokaz (račun) da je obitelj kupila meso ili proizvode u mesnici Miletić. Budući da ne postoji jasna sljedivost podrijetla mesa i mesnih prerađevina jer ne postoji propisana dokumentacija kao dokaz o podrijetlu mesa  tj. proizvoda (račun, oznaka, deklaracija), veterinarska inspekcija je podnijela dva optužna prijedloga te dvije kaznene prijave radi ugrožavanja zdravlja ljudi, jer nema mjerodavnih dokaza o podrijetlu mesa i proizvoda od mesa.
 
Dakle, u mesnicama i klaonicama nije pronađena trihinela. Proizvodi u kojima su pronađeni paraziti oblića trihinele nisu bili u prodaji, pa nije bilo obavijesti o povlačenju proizvoda s tržišta. Trihinela je pronađena u domaćinstvima, a Ministarstvo poljoprivrede redovito ističe obvezu pregleda mesa svinja na trihinelu kod klanja za osobnu uporabu u domaćinstvu. Naime, svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu.
 
Ne može se dogoditi da meso koje nije pregledano na trihinelu bude pušteno u prodaju, odnosno stavljeno na tržište. Za to su odgovorni ovlašteni veterinari i veterinarska inspekcija. Naime, pregled životinja prije i nakon klanja u klaonicama obavljaju ovlašteni veterinari kontrolnih tijela ili veterinarski inspektori Državnog inspektorata, a prije stavljanja na tržište trupova zaklanih životinja isti moraju biti označeni žigom – koji potvrđuje zdravstvenu ispravnost. Žig stavlja ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor. Zbog sumnje u autentičnost žigova zatečenih na pršutima u Kninu, a radi vještačenja pozvana je policija. Nalaz će zaprimiti Državni inspektorat u okviru kojeg od 1. travnja 2019. godine djeluje veterinarska inspekcija.
 
Zaključno, u mandatu ministra Tolušića kontrole hrane životinjskog podrijetla povećane su, one se obavljaju učestalije uz učinkovitije korištenje inspekcijskih resursa. Tijekom trogodišnjeg razdoblja 2016.-2018. analizirano je ukupno 37.706 uzoraka hrane, s tendencijom povećanja broja uzoraka i ispitivanih parametara svake godine. Najviše je analizirano uzoraka iz kategorije mesa i mesnih proizvoda, a potom slijede mlijeko i mliječni proizvodi, te proizvodi ribarstva. Ukupni broj pretraga po vrstama hrane životinjskog podrijetla u 2018. godini povećan je (17.040) u odnosu na 2017. (13.497), kao i u odnosu na 2016. (7.169).  Učestalost nesukladnih nalaza je niska, a u hrani iznosi ispod 2%, što predstavlja rizik koji se dobrom higijenskom praksom prilikom rukovanja i pripreme hrane može kontrolirati.
 

Pisane vijesti