Ministar Tomislav Tolušić otvorio Simpozij agronoma i obišao proizvođače u okolici Stona

Ministar Tomislav Tolušić boravi u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas, 13. i sutra, 14. veljače 2017. godine.

Prvog dana boravka otvorio je Simpozij agronoma koji se održava u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku. Na otvaranju je iskoristio priliku naglasiti važnost primjene znanja i struke u oporavku naše poljoprivredne proizvodnje. Naglasio je kako je Simpozij agronoma iznimno važan za agronomsku struku koja mora tražiti i pronalaziti rješenja koja će pomoći poljoprivredno-prehrambenoj djelatnosti u jačanju prepoznatljivosti i konkurentnosti.

Za Republiku Hrvatsku su poljoprivreda i proizvodnja hrane strateški važne djelatnosti, a veza poljoprivrede i turizma su važne za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva koje je dio zajedničkog EU tržišta. Poznato je kako educirani EU potrošač zna prepoznati kvalitetu i traži valjan proizvod, a za višu kakvoću spreman je platiti i veću cijenu, međutim znamo kako na zajedničkom tržištu vlada velika, ponekad nemilosrdna konkurencija za plasman prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi koji se odlikuju posebnom kvalitetom. Naše iskoristive prednosti, koje nam pružaju izvanredne mogućnosti razvoja održive i konkurentne poljoprivrede su prirodno bogatstvo raspoloživih resursa, nezagađeno plodno zemljište na kojem se može proizvoditi visokokvalitetna hrana i obilje vodenih resursa. Posebno je važno i vrlo aktualno ostvarivati ekonomičnost proizvodnje uz primjenu novih proizvođačkih praksi i tehnologija utemeljenih na stručnim i znanstvenim podlogama“, izjavio je ministar Tolušić prilikom otvaranja Simpozija.

U popodnevnim satima obišao je uzgajivače školjaka u Stonu i teren Doline Neretve te se u Gradskoj vijećnici Opuzen sastao s županom, gradonačelnicima i načelnicima s šireg neretvanskog područja. Razgovarali su o štetama na usjevima, raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te strategiji razvoja poljoprivrede tog kraja.

Ovo je moj prvi službeni posjet ovom kraju u ulozi ministra poljoprivrede i moram priznati da vidim ogroman poljoprivredni potencijal koji možemo i moramo iskoristiti, te sve izazove s kojima se svakodnevno susreću poljoprivrednici ovoga kraja. Došao sam kako bismo zajednički pristupili tim izazovima i prihvatili se posla, svatko unutar svojih mogućnosti.“, kazao je ministar Tolušić na sastanku u Opuzenu.



Stranica