Ministar Tolušić otvorio natjecanja u oranju: Negativni trendovi odlaze u prošlost

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_150434872401-166.jpg

Ministar Tomislav Tolušić danas je 02. rujna 2017. godine zajedno s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem otvorio 15. Natjecanje u oranju RH i 6. Natjecanje u oranju konjima RH u Kupinečkom Kraljevcu.

Natječe se 30 orača - 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka. Na Natjecanju u oranju konjima nastupiti će 6 natjecatelja. Organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, Grad Zagreb, Savjetodavna služba te Udruga orača Grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

Natjecanja u oranju održavaju se s ciljem očuvanja i unapređenja vještine oranja, razvoja i primjene novih tehničkih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te poticanje razmjene iskustava između poljoprivrednika te svih dionika na županijskim, državnim te svjetskim natjecanjima što govori o značaju natjecanja u oranju.

Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je prošle godine. Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije - dobiju pod povoljnim uvjetima.

-  izjavio je ministar Tolušić te dodao

„sve to govori da ova Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede brinu o hrvatskim poljoprivrednicima, kojima ćemo biti kvalitetan i učinkovit servis“.Stranica