Ministar Tolušić otvorio molekularni laboratorij na Veterinarskom fakultetu

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_150635049501-193.jpg

Ministar Tomislav Tolušić otvorio je danas, 25. rujna 2017. godine novouređene laboratorijske prostore Zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Novouređeni laboratorij bit će važna karika u utvrđivanju identiteta životinja, njihovih proizvoda i tragova na molekularnoj razini te će doprinjeti sustavu kontrole hrane životinjskog podrijetla.

Veterinarstvo ima uistinu dugu tradiciju u Hrvatskoj i čast mi je biti danas ovdje, na počecima jednog novog doba za veterinarsku struku i njihov doprinos sigurnosti hrane životinjskog podrijetla u Hrvatskoj. Već gotovo godinu dana govorim o važnosti informiranja potrošača o hrani koja je dostupna na tržištu i nužnosti povećanja kontrole hrane. Ovaj laboratorij omogućit će analize koje do sada nije bilo moguće raditi u Hrvatskoj i povećati stupanj sigurnosti hrane.“

– izjavio je ministar Tomislav Tolušić na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Djelatnost Zavoda u čijem sastavu se nalazi laboratorij, od svojeg osnutka 1924. godine, zadužen je za provođenje vještačenja iz područja  veterinarske medicine. Tijekom višegodišnjeg vođenja kolegija na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo ukazala se potreba za osnivanjem laboratorija koji bi odgovorio na zahtjeve suvremenog sudskog veterinarstva te omogućio izvođenjem rutinskih metoda područja identifikacije kralježnjaka i toksikoloških analiza. Uređenje laboratorija započelo je krajem 2016. godine dok je u prvoj polovici 2017. godine uslijedilo je opremanje laboratorija. Trenutno je u potpunosti opremljen i stavljen u funkciju molekularni laboratorij, a puno opremanje laboratorija koji bi uključilo jedinicu za kemijsko-toksikološke analize očekuje se u naredne dvije godine.



Stranica