Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije

  • Slika /slike/Priopcenja/1720526084206_9.7.jpg
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u utorak 9. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti predstavnika Vukovarsko-srijemske županije na temu mogućnosti obrane od tuče, problema u svinjogojstvu i povećanja poljoprivredne proizvodnje.

Razmatrane su mogućnosti obrane od tuče i funkcionalnost dosadašnjih modela zaštite. Županija poštuje mišljenje struke, ali stavlja naglasak na to da želi jaču potporu u tom pogledu. Ministar Dabro je saslušao probleme s kojima se suočava Vukovarsko-srijemska županija, naglasio je kako će kontinuirano pratiti stanje po pitanju sanacije nedavne štete i općenito stanje u županiji.

„Osim što smo mi obišli pogođeno područje, izlaze nadležne službe Ministarstva koje će u najkraćem mogućem roku obići svakog poljoprivrednika pojedinačno kako bi utvrdili razmjere štete i isto tako ustanovili postoji li trajno oštećenje. Ukoliko je došlo do trajnog oštećenja, pripremamo intervenciju 73.2. Ta intervencija se odnosi na narušeni poljoprivredni potencijal.“ kazao je ministar Dabro.

Kada je riječ o svinjogojskom sektoru, istaknuta je činjenica da je iz Programa potpore sektoru svinjogojstva, zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, isplaćeno 4.889.610,23 eura, od ukupne omotnice vrijedne 7.500.000 eura. Ministarstvo će kroz nove mjere pružati potporu očuvanja pojavnosti bolesti afričke svinjske kuge, kao i realizaciju novih programa potpore.

Uz navedeno, razgovaralo se i mogućnostima povećanja poljoprivredne proizvodnje na ruralnim područjima Vukovarsko-srijemske županije. Zajednički cilj svih sudionika na sastanku je oporavak hrvatskog sela i poljoprivredne proizvodnje, što bi značajno podiglo kvalitetu života na području Vukovarsko-srijemske županije, konkurentnost obiteljskih gospodarstava i omogućilo gospodarski razvoj kroz proizvodnju hrane. Bilo je govora i o važnom iskoraku za poljoprivrednu proizvodnju u Slavoniji, a to je regionalni distribucijski centar za voće i povrće,  koji ima hladnjače s komorama, sortirnice, pakirnice i pogon za preradu.
 

Pisane vijesti