Međunarodni dan biljnog zdravstva

Slika /slike/Priopcenja/Zastita2024.jpg
Godina 2020. proglašena je Međunarodnom godinom biljnog zdravstva kako bi se podignula globalna svijest o važnosti biljnog zdravstva. Kao dio toga naslijeđa, Ujedinjeni narodi proglasili su 12. svibnja Međunarodnim danom biljnog zdravstva. #PlantHealthDay

Ove godine Međunarodni dan biljnog zdravstva obilježavamo pod temom Zdravlje bilja, sigurna trgovina i digitalna tehnologija.

Sve učestaliji pristup kupnji bilja i biljnih proizvoda putem interneta predstavlja veliku opasnost za prijenos štetnih organizama i biljnih bolesti koji mogu našteti bilju u polju, vrtu, okućnici ili u susjedovom vrtu.

Briga za zdravlje bilja je vaša briga, a kako bi se izbjegao potencijalni fitosanitarni rizik, uz sigurnu trgovinu potrebno je i:
  • održavati bilje zdravim kako bi se zaštitili izvori hrane od štetnih organizama i bolesti
  • zaštititi bilje zbog promicanja održivosti poljoprivrede
  • spriječiti unošenje i širenje štetnih organizama kako bi se  zaštitila lokalna flora, okoliš i biološka raznolikost te
  • poštivati međunarodne fitosanitarne standarde.
TAKOĐER
Unošenje i širenje štetnih organizama može se spriječiti sigurnim prometom biljaka i biljnih proizvoda, uključujući one koji se prodaju i kupuju putem interneta.
  • Sigurne trgovinske prakse pomažu u sprječavanju širenja štetnih organizama.
  • Sigurne trgovinske prakse osiguravaju kvalitetu i cjelovitost biljnih proizvoda kojima se trguje, čime se promiče ekonomska stabilnost i rast.

STOGA

Razmislite prije nego što odaberete i kliknete.


Letak povodom obilježavanja Međunarodnog dana biljnog zdravstva dostupan je na poveznici.

Pisane vijesti