Koronavirus - kućni ljubimci i domaće životinje nisu izvor zaraze

Slika /slike/Priopcenja/2020_02_26_Koronavirus.jpg
Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti novim koronavirusom 2019 (COVID-19), niti postoje dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi s COVID-19.

Do danas nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi identificirali izvor virusa ili objasnili put prijenosa sa životinja na ljude
. Istraživanja koja se provode važna su za identifikaciju izvora zaraze kao i utvrđivanje potencijalne uloge rezervoara u životinja.
 
U preporukama koje je izdalo Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo za opću javnost, podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite u koje svakako ulazi pranje ruku nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima.
 
Navedeno je u skladu sa standardnim općim preporukama izdanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) za sprječavanje širenja infekcija, što uključuje redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa laktom pri kašljanju i kihanju te izbjegavanje bliskog kontakta s bilo kime tko pokazuje simptome respiratornih bolesti poput kašljanja i kihanja. Prema općim dobrim praksama sigurnosti hrane, sa sirovim mesom, mlijekom ili organima životinja treba postupati pažljivo, kako bi se izbjegla potencijalna križna kontaminacija nekuhanom hranom.
 
Bez obzira na neizvjesnost u vezi s podrijetlom virusa COVID-19, potrebno je, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere. To uključuje redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Navedena preporuka ne uključuje dodatne mjere osim uobičajenih mjera higijene.
 

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prati informacije koje o istom objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti javnost.

Pisane vijesti