Kineski ministar poljoprivrede u posjetu Hrvatskoj - izvozni certifikati za mliječne proizvode do kraja godine

  • Slika /slike/Priopcenja/01-168.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, domaćin je službenog posjeta delegacije Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju  predvodi ministar Han Changfu. Kineska delegacija boravi u Hrvatskoj u razdoblju od 17. do 19. lipnja 2019. godine.
Danas je u Vladi RH održan sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem koji je naglasio kako i ovaj ministarski susret s kineskom stranom, nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj u travnju ove godine, pokazuje snažno unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Kine, koje su, kako je kineski premijer naglasio u Zagrebu, ušle u „dijamantno razdoblje'' suradnje.
 
Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko-kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo kako ju Kina želi intenzivirati.

„Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima",

rekao je kineski ministar Han Changfu.
 
„Kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale bi biti gotove do kraja godine, što otvara vrata tržišta hrvatskim izvoznicima. Proces dobivanja dozvola trajao je pet godina što želimo izbjeći u budućnosti za druge proizvode. Želimo izvoziti naše pileće i svinjsko meso, svježu i smrznutu tunu te želimo puno veću robnu razmjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i drago mi je da kinesko ministarstvo poljoprivrede cijeni kvalitetu naših proizvoda.“,

izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, te dodao

„Kina je strateški i trgovinski partner EU i vrlo utjecajan igrač na međunarodnoj sceni. Naša tržišta međusobno su povezana i ovisna. Za plasman mesa peradi i svinja u Kinu nužni su posebni certifikati, a preduvjet njima je postizanje i održavanje dobrog zdravstvenog statusa životinja na hrvatskim farmama te visokih standarda sigurnosti hrane u objektima koje Hrvatska nedvojbeno ima. Kina je ogromno tržište koje pokazuje veliki interes i za naše meso i ribu, a naš je posao da osiguramo preduvjete za izvoz. Dalje je na tržištu, odnosno na našim proizvođačima, a naša je mliječna i mesna industrija za izvoz jako zainteresirana."
 
Na bilateralnom sastanku hrvatskog i kineskog ministra govorilo se o načinima unaprjeđenja suradnje posebno u pogledu vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, promidžbi kao i tehničkoj suradnji zaposlenika dvaju ministarstava poljoprivrede.  Kineska i hrvatska strana su se sporazumjele da će se međusobno obavještavati o svojim ulagačkim politikama, pokrenuti povezivanje za investicijsku suradnju između poljoprivrednih poduzeća, potaknuti poduzeća na međusobno ulaganje u poljoprivredu u svojim zemljama. Prekogranična poljoprivredna e-trgovina novi je poslovni model s ogromnim potencijalom te će se podupirati poduzeća u izgradnji prekograničnih izložbenih centara za e-trgovinu, skladišta za e-trgovinu i logističkih mreža.
 
Kineska delegacija nastavlja svoj boravak u Hrvatskoj obilaskom objekta za preradu mesa peradi Koka d.d., nakon čega slijedi posjet Solani Ston i stonskim školjkarima.
 
Podsjetimo, prošli tjedan ministar Tolušić boravio je u Kini gdje je sudjelovao je na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni, na kojem se raspravljalo o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine te pojednostavljenju procedura. Cilj ministrovog posjeta Kini bilo je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med, što je bila tema bilateralnog sastanka ministra Tolušića sa zamjenikom ministra Opće carinske uprave NR Kine (GACC) Wangom Lingjunom.
 
U travnju 2019. godine u Hrvatskoj je potpisan Protokol o suradnji, kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane.

Pisane vijesti