Isplaćeno gotovo 13 milijuna kuna potpore u sustavu krava-tele, uzgajivačima ovaca, koza, izvornih pasmina peradi te proizvođačima šećerne repe

Slika /slike/Priopcenja/goveda.jpg
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je jučer i danas ukupno gotovo 13 milijuna kuna potpore, od čega 3,4 milijuna kuna korisnicima Programa potpore za unapređenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, unapređenje uzgoja ovaca, koza te izvornih pasmina peradi za zadnju godinu provedbe Programa. Također, isplaćeno je više od 9,5 milijuna kuna korisnicima Programa potpore za proizvođače šećerne repe za drugu godinu provedbe Programa. 

Potporu od 3,1 milijun kuna za unapređenje uzgoja ovaca i koza primila su 238 korisnika za ukupno 30.521 grla, a za 131 proizvođača izvornih pasmina peradi isplaćeno je 300 tisuća kuna i to za 2.181 kokoš Hrvaticu i 1.963 Zagorska purana.  Temeljem Programa donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske osigurano je za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za trogodišnje razdoblje ukupno 13,5 milijuna kuna te za izvorne pasmine peradi 1,5 milijuna kuna. Isplata potpore u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele očekuje se sljedeći tjedan. 

Potporu za proizvodnju šećerne repe je primilo 344 proizvođača za ukupno 7.096,57 hektara s maksimalnim iznosom od 2.500,00 kuna po hektaru. Trogodišnji Program potpore proizvođačima šećerne repe donesen je 2019. godine i vrijedan ukupno 60 milijuna kuna tijekom tri godine trajanja programa, putem kojeg svi proizvođači koji su u sustav ušli 2019. ostvaruju potporu u maksimalnom iznosu. 

Podsjećamo da su sukladno Pravilniku o provedbi Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine (NN 33/2019, 67/2020) korisnici dužni svake godine tijekom razdoblja provedbe Programa plodoredom na svom gospodarstvu osigurati sjetvu šećerne repe te da se obvezuju u 2021. godini uzgajati šećernu repu na najmanje 40 % površina za koje su ostvarili potporu u 2020. godini. Iz tog razloga pravo na isplatu potpore nisu ostvarili korisnici koji u 2019. godini nisu sijali šećernu repu. 

Proizvodnja šećera u Republici Hrvatskoj je iznimno značajna, približno 50% proizvedenog šećera se izvozi, no površine šećerne repe su u padu i stoga, osim izravnih plaćanja i proizvodno vezanih plaćanja, za ovaj sektor je osigurana i potpora iz Državnog proračuna te će se nastaviti podupirati ovaj sektor.

Pisane vijesti