Hrvatske šume ulažu 1,9 milijuna eura u izgradnju nove radionice za šumsku mehanizaciju

Slika /slike/Priopcenja/342210766_1231439564152433_5153746112694907308_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u utorak, 18. travnja 2023. godine, u nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek-Hajdin, gradonačelnika Grada Karlovca Damira Mandića te članova Uprave Hrvatskih šuma na čelu s Nediljkom Dujićem obišla novootvorene radove izgradnje poslovne zgrade Radne jedinice Transport i mehanizacija Karlovac, a riječ je o investiciji Hrvatskih šuma vrijednoj 1,9 milijuna eura.

Opseg djelatnosti radne jedinice i njezinih 59 zaposlenika je servis i održavanje kompletne šumske mehanizacije, strojeva, uređaja, alata (šumarskih i građevinskih strojeva, poljoprivrednih adaptiranih priključaka i uređaja, motornih pila), a investicija garantira opstojnost i proizvodnu djelatnost šumske mehanizacije na ovim prostorima.

Ministrica Vučković tom je prilikom ustvrdila kako će i ovo ulaganje doprinijeti zajedničkim ciljevima unaprjeđenja šumskih resursa te da će se ovim nezamjenjivim prirodnim resursom nastaviti upravljati savjesno i poštujući njegovu vrijednost, čuvajući bioraznolikost i unaprjeđujući domaću šumarsku djelatnost, a istaknula je i kako su Hrvatske šume zavrijedile i potvrdile međunarodni certifikat FSC, koji je svojevrsno priznanje cijeloj hrvatskoj šumarskoj struci u pogledu odgovornog gospodarenja ovim nacionalnim bogatstvom.

U svom obraćanju ministrica Vučković osvrnula se i na vrijedna ulaganja iz Programa ruralnog razvoja u Karlovačkoj županiji, a riječ je o sredstvima uz pomoć kojih Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano potiče rast i razvoj poljoprivrede, doprinosi povećanju kvalitete života na ovim prostorima, ali i potiče šumarski sektor. Do sada je u županiji kroz Program odobrena potpora u iznosu od 112,5 milijuna eura, od čega je isplaćeno više od 94 milijuna eura. Osim investicija koje se tiču izravno poljoprivrede, Program ruralnog razvoja Karlovačkoj županiji donio je ulaganja i u 5 vatrogasnih domova koji čuvaju karlovačke šume i imovinu njenih stanovnika, ali i 9 dječjih vrtića, 3 društvena doma i ulaganja u 12 nerazvrstanih cesta. 

Ovaj je Program na razini Hrvatske donio i 94,2 milijuna eura ulaganja šumarskom sektoru, a riječ je o  investicijama u šumsku infrastrukturu, konverziji degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura, uspostavi i uređenju poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, modernizaciji tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva te pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima, ali i ulaganjima u marketing šumskih proizvoda.
 

Pisane vijesti