Hrvatska na OECD-ovom sastanku Odbora za ribarstvo u Parizu

  • Slika /slike/Priopcenja/e63a4a01-eacd-4910-b40e-541a9286e26a.JPG
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Zdravko Tušek je u utorak, 29. studenoga 2022. godine, sudjelovao na OECD-ovom sastanku Odbora za ribarstvo u Parizu na kojem Hrvatska kao zemlja kandidatkinja za članstvo sudjeluje prvi puta, a tom prilikom je najavljen početak procesa usklađivanja i razmjene podataka i informacija za sektor ribarstva. Također, državni tajnik Tušek na marginama Odbora susreo se s direktoricom OECD-ove Uprave za trgovinu i poljoprivredu Marion Jansen.

„Uz poljoprivredu, Jadransko more definira naše gospodarstvo, društvenu strukturu i karakter, a ribarstvo predstavlja važan dio identiteta Hrvatske. Iz tog razloga aktivno sudjelujemo u kreiranju regionalnih i subregionalnih politika istražujući različite smjerove upravljanja, a posebno smo posvećeni očuvanju morskih resursa i osiguravanju dugoročne održivosti industrije. Također, ulažemo velike napore u daljnji razvoj akvakulture, pri čemu je važno istaknuti porast proizvodnje na nacionalnoj razini od 50 posto u proteklih osam godina i potvrditi da je akvakultura prepoznata kao ključni strateški pravac čiji je daljnji razvoj ambiciozno razrađen u nedavno usvojenom Nacionalnom strateškom planu. Uz napore uložene u razvoj politika upravljanja, Hrvatska je također odlučna kontinuirano poboljšavati i nadograđivati kapacitete praćenja i kontrole“, izjavio je državni tajnik Tušek u Parizu, naglasivši važnost pristupanja Hrvatske u članstvo OECD-a kao jedan od glavnih strateških vanjskopolitičkih ciljeva Vlade RH.

Odbor OECD-a za ribarstvo (COFI) osnovan je 1961. i radi na analizama politike koja se temelji na dokazima o hitnim globalnim problemima u ribarstvu, akvakulturi i održivom upravljanju ribarstvom. Njegova dugoročna strategija ima za cilj postizanje održivog ribarstva i akvakulture uz osiguranje kvalitetne hrane.

Pisane vijesti