Europska komisija odobrila Hrvatskoj prenamjenu dodatnih 120 milijuna kuna za poljoprivredu

Slika /slike/Priopcenja/2020_08_05_Eu.jpg
Kako bi se osigurala likvidnost u sektoru poljoprivrede i pokrili gubitci u poslovanju poljoprivrednika u uvjetima izvanrednog stanja izazvanog širenjem epidemije COVID-19 u ovoj godini, Europska komisija je na zahtjev Republike Hrvatske 5. svibnja 2020. godine donijela odluku kojom je omogućena dodatna prenamjena sredstava osiguranih u Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj (EPFRR)  u vrijednosti 120 milijuna kuna, za potrebe nadoknade gubitka dohotka poljoprivrednika kroz mjeru izravnih plaćanja.
 
Na taj način Republika Hrvatska je za 2020. godinu osigurala poljoprivrednicima dodatnih 16,2 milijuna eura ili oko 120 milijuna kuna iz EPFRR za izravna plaćanja, što je ukupno 42,2 milijuna eura ili oko 315 milijuna kuna koje se za potrebe izravnih plaćanja prebacuju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Za 2020. godinu za potrebe izravnih plaćanja samo iz EU izvora biti će na raspolaganju 348,3 milijuna eura ili oko 2,6 milijardi kuna. Preostali dio plaćanja koji RH može nadopuniti za 2020. godinu osigurat će se u državnom proračunu za 2021. godinu.  
 
„Odmah po nastupanju izvanrednih okolnosti formulirali smo i uputili svoje zahtjeve prema Europskoj komisiji, s ciljem zadržavanja i poticanja poljoprivredne proizvodnje i sprječavanja poremećaja u opskrbi hrane. Zahvaljujući intenzivnoj i konstruktivnoj suradnji s državama članicama i europskim institucijama odobrena je višestruka pomoć našim poljoprivrednicima i ribarima“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
S obzirom da je, također na zahtjev Republike Hrvatske, Europska komisija povećala postotak za avansnu isplatu izravnih plaćanja za 2020. godinu do 70%, veliki dio osiguranih EU sredstava za izravna plaćanja biti će isplaćen poljoprivrednicima već u studenom ove godine. Odobrena je i isplata avansa do 85% za potporu mjera u okviru ruralnog razvoja povezanih s površinom i životinjama, a predujmovi će se moći isplaćivati nakon provedenih administrativnih kontrola te prije obavljenih kontrola na terenu, a koje su ovim uredbama dodatno ublažene uslijed otežane provedbe zbog uvedenih ograničenja u kretanju.
 
Također, Europska komisija je već ranije usvojila paket mjera za pomoć ribarstvu i akvakulturi, koji uključuje potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti te kompenzaciju uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje. Odobrila je i program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19, koji podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava u vrijednosti 30 milijuna kuna poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, uzgoj slatkovodne i morske ribe i školjkaša, prerade proizvoda ribarstva i akvakulture te ribarske zadruge.

Pisane vijesti