Državni tajnik Tušek sudjelovao na 33. Regionalnoj FAO konferenciji za Europu

Slika /slike/Priopcenja/52064674157_15c28e6026_k.jpg
Državni tajnik Zdravko Tušek je sa suradnicima i u nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislava Vidoševića, sudjelovao na 33. Regionalnoj FAO konferenciji za Europu koja se ove godine održava u Lodzu od 10. do 13. svibnja 2022. godine, a na kojoj sudjeluju 53 zemlje iz Europe i središnje Azije.

Tijekom Konferencije raspravljalo se o načinima osiguravanja svjetske sigurnosti hrane, transformaciji poljoprivredno-prehrambenih sustava te održivim prehrambenim vrijednosnim lancima za prehranu i praktičnom pristupu zdravoj prehrani, a francusko predsjedništvo izložilo je stajalište u ime 27 članica EU po pitanju ruske agresije na Ukrajinu,  uključujući globalne cijene hrane i gnojiva te prateće tržišne poremećaje.

Tom prilikom državni tajnik Tušek istaknuo je kako Hrvatska pozdravlja zajedničko, nadnacionalno, pronalaženje rješenja za trenutno stanje u poljoprivredi te osiguravanje transformacije poljoprivredno-prehrambenih sustava, za što je preduvjet ispravno definirana poljoprivredna politika te politike usmjerene na održivost: „U tom smislu, područja djelovanja u kojima smo posebno uključeni su pitanje smanjenja rasipanja i kvalitete hrane, promicanje koncepta Jednog zdravlja te poticanje održivog ribarstva, ali i razvoj ekološke proizvodnje, koja je okosnica u promicanju održive poljoprivrede i segment u kojem Hrvatska svake godine bilježi rast. Kada je riječ o potporama, one moraju biti ciljane prema korisnicima i sektorima gdje je to najpotrebnije, poput perspektivnih malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava te mladih poljoprivrednika i osjetljivih sektora.“

Istovremeno, izraženo je kako Hrvatska vjeruje da svaka država treba imati mogućnosti promicanja održivih prehrambenih sustava i zdrave prehrane na način koji najbolje odgovara njenim specifičnim potrebama i uvjetima, ali i naglašena nužnost pronalaženja ravnoteže između ciljeva koji se tiču proizvodnje dovoljne količine hrane te s druge strane aktivnosti vezanih za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, zaštitu okoliša i očuvanje bioraznolikosti.

Pisane vijesti