Državni tajnik Majdak sudjelovao na manifestaciji „XXVIII Državna konjogojska izložba“

  • Slika /slike/Priopcenja/tm_naslovna1572024.jpg
  • Slika

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak je sudjelovao u nedjelju 14. srpnja 2024. na manifestaciji „XXVIII. Državna konjogojska izložba“ održanoj u Sunji.

Ova prestižna manifestacija pruža jedinstvenu priliku za predstavljanje pasmina hrvatskih konja - hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak lipicanac i međimurski konj. Cilj ove manifestacije, uz predstavljanje autohtonih pasmina je i promocija kulturne te nacionalne baštine.

„Nastavljamo s trendom organiziranja i podržavanja ovakvih izložbi, kao i s potporama uzgajivačima konja, kako kroz potpore uzgajivačima autohtonih pasmina tako i kroz dodjele plavog dizela svim uzgajivačima. Povećali smo potpore stočarskim uzgojnim organizacijama za 2,5 puta u odnosu na ono što je bilo prije nekoliko godina. Uzgoj konja je stočarska grana koja već 20 godina ostvaruje pozitivne brojke. Prošle godine smo imali povećanje broja konja za šest posto u odnosu na prethodnu godinu, a ove godine već bilježimo dva posto veći uzgoj u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uzgajivači imaju dobar izvozni karakter za svoja grla te je to jedna uspješna tradicija i proizvodnja. Mladi uzgajivači su praksa na našim OPG-ima i cilj nam je za njih osigurati kvalitetan dohodak, kako kroz stočarsku proizvodnju, tako i nadogradnjom kroz razne segmente investicija u ruralni turizam i druge tipove usluga na selu.“, rekao je državni tajnik Majdak.

Suorganizatori izložbe, dva središnja saveza uzgajivača hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka, kao i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu su zadovoljni ovogodišnjom izložbom te ističu važnost provedbe kontinuiranog uzgojnog programa.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva će nastaviti kontinuirano podupirati ovakve manifestacije te uz potporu Vlade RH provoditi i niz drugih mjera koje se odnose na uzgojne programe vezane uz autohtone pasmine konja.

Pisane vijesti