Državni tajnik Majdak na 62. međunarodno poljoprivredno-prehrambenom sajmu „Agra“

  • Slika /slike/Priopcenja/Majdak_naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak nazočio je 23. kolovoza 2024. godine na Savjetovanju ministara poljoprivrede na temu ,,Ekološki uzgoj za održivu poljoprivredu u regiji'', koji je organizirala ministrica poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije Mateja Čalušić, a na sastanku su sudjelovali i ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije Anila Denaj te ministar poljoprivrede i prehrane Republike Bugarske Georgi Tahov. Hrvatska delegacija je u subotu 24. kolovoza sudjelovala i na svečanosti otvorenja 62. Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma „Agra“ te obišla hrvatske izlagače na ovom sajmu.

Savjetovanje o ekološkoj poljoprivredi je organizirano uslijed trenda smanjivanja interesa za poljoprivrednu proizvodnju, a s ciljem pronalaska rješenja za veću motivaciju proizvođača za ekološku poljoprivredu. U tom smislu je državni tajnik Majdak na sastanku istaknuo kako je u Republici Hrvatskoj u 2023. godine evidentirano ukupno 6695 subjekata u ekološkoj poljoprivredi te se zadnjih devet godina bilježi porast ekoloških proizvođača. Dodao je i kako je prošle godine Vlada Republike Hrvatske donijela Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. koji pokriva sve teme relevantne za ovaj sektor, uključujući proizvodnju, sadni materijal, potražnju na tržištu, edukaciju proizvođača, istraživanja i prijenos tehnologije.

Naglasio je kako su mladi poljoprivrednici najeduciraniji te stoga posebno zainteresirani za ekološki uzgoj. Dok je u Hrvatskoj udio mladih poljoprivrednika u ukupnoj proizvodnji 14,3 posto, njihov udio u ekološkoj poljoprivredi prelazi čak 35 posto. Naglasio je i kako je prvi dobitnik EU organske nagrade 2022. bio upravo mladi poljoprivrednik iz Hrvatske te da mladi poljoprivrednici imaju koristi od većeg intenziteta potpore za ulaganja u farme i dobivaju dodatne bodove u kriterijima odabira za ekološki uzgoj. Kao jedno od rješenja za povećanje broja proizvođača je mjera za osnivanje gospodarstava mladih poljoprivrednika, gdje se očekuje da će broj korisnika, nakon što intervencija bude objavljena, biti veći od 1000. Ujedno je potrebno posebnu pozornost posvetiti djeci i mladima, koje treba educirati o dobrobitima ekološkog uzgoja i zdrave hrane.

Povrh toga, kao popularno turističko odredište, Hrvatska je dobar potencijal za promociju ekoloških proizvoda u turističkom i ugostiteljskom sektoru, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ujedno vodi računa i o tome da mladi poljoprivrednici prilikom prijave za zakup državnog zemljišta imaju povoljnije kriterije za odabir.
 
Sajam u Gornjoj Radgoni je tradicionalno značajan događaj i važno mjesto susreta za razgovor o poljoprivrednim temama na razini EU. Ovogodišnje 62. izdanje Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma „Agra“ održava se od 24. do 29. kolovoza 2024. godine s Bugarskom kao zemljom partnerom. Ključne teme sajma bit će sigurnost hrane, mladi i inovacije, digitalizacija i umjetna inteligencija u poljoprivredi, ekološka poljoprivreda, održiva poljoprivreda, učinkovito gospodarenje šumama, budućnost sela, klimatske promjene i vodni resursi.

O važnosti Sajma„Agra“ govori činjenica da ima 71800 m2 izložbenog prostora, 2023. godine privukao je oko 1700 izlagača iz 35 država te oko 5000 posjetitelja. Među posjetiteljima je 30% stručnjaka i poslovnih ljudi, 24% ih dolazi iz inozemstva, 70% ih se bavi poljoprivredom, a 10% dolazi iz proizvodnje hrane. Sajam je prilika za upoznavanje s najnovijim tehnologijama proizvodnje, uzgoja i prerade hrane vodećih svjetskih marki poljoprivredne i šumarske mehanizacije te opreme za preradu hrane. Hrvatsku ove godine predstavlja 17 izlagača.
 
Slovenija je jedan od najznačajnijih partnera u vanjsko-trgovinskoj razmjeni RH i, promatrano od 2013. godine, kontinuirano se nalazi među prve tri izvozne zemlje te među prvih pet uvoznih zemalja. U razdoblju od siječnja do travnja 2024. godine u rangu najznačajnijih izvoznih tržišta, Slovenija se nalazila na drugom mjestu s udjelom od 14,91% u ukupnoj vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

Pisane vijesti