Donesen Pravilnik o provedbi programa potpore međimurskim pčelarima vrijedan milijun kuna

Slika /slike/Priopcenja/pcelari.jpg
S danom 2. prosinca 2020. donesen je Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčela na području Međimurske županije (NN133). Ovim se Programom pomaže oštećenim pčelarima nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje te nastavlja provedba mjera Ministarstva poljoprivrede za unapređenje cjelokupnog sektora pčelarstva.  

Potpora novog Programa će se dodjeljivati za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje Međimurske županije u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše. Iznos potpore određuje se razmjernom raspodjelom financijskih sredstava iz Programa u skladu s brojem stradalih pčelinjih zajednica, a najviše do iznosa od 860 kuna po pčelinoj zajednici. Za potporu su prihvatljivi pčelari koji su upisani u Evidenciju za 2020. godinu kod kojih je inspekcijskim nadzorom na pčelinjacima u Međimurskoj županiji utvrđen pomor pčela, a za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u ukupnom iznosu od milijun kuna.  

Nastavljaju se i aktivnosti promicanja domaće proizvodnje meda - tako će se 7. prosinca 2020., treću godinu zaredom, provesti program Školski medni dan. Svi učenici prvih razreda osnovnih škola dobivaju med zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“.  Svrha Programa je podizanje svijesti djece o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda, ukazivanje na značaj pčelarstva, promocija meda lokalnih proizvođača, ali i povećanje unosa meda u prehrani djece. U dvije godine njegova održavanja u  Programu je sudjelovalo ukupno 826  osnovnih škola s ukupno 72 tisuće učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara. Ove godine sudjeluje 853 osnovne škole i 35.596 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 216 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova.  

Također, provedbenom odlukom Komisije (EU) 2019/974 o odobrenju nacionalnih programa za poboljšanje proizvodnje i stavljanje na tržište pčelarskih proizvoda Republici Hrvatskoj odobren je Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine, za čiju su provedbu Programa kroz 3 godine predviđena ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna. U okviru njegove provedbe u potpunosti su iskorištena raspoloživa sredstava predviđena omotnicom za 2020. godinu te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna kuna.  

Prema raspoloživim podacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka, u Republici Hrvatskoj u 2020. godini pčelarenjem se bavi 8.5 tisuća pčelara te je evidentirano 443 tisuća pčelinjih zajednica, što je porast broja pčelara u odnosu na 2019. godinu za 4,7%  i porast broja pčelinjih zajednica za 6%. 

Pisane vijesti