Dodijeljeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni više od 9 milijuna eura

Slika /slike/Priopcenja/382755389_767564192048107_6779346825689030014_n1.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 25. rujna 2023. godine u Zagrebu uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti 9,1 milijuna eura, a potpore se odnose na investicije u sektoru žitarica i uljarica, vinogradarstva, voćarstva i stočarstva, ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gospodarstvima te ulaganja vezana uz zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva.

Novi ugovori odlaze na područje Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije te Grada Zagreba.

Riječ je o više od 9 milijuna eura vrijednim ulaganjima u korištenje obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gospodarstvima te za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, investicijama u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice, višegodišnje nasade i prateću mehanizaciju te sustave navodnjavanja na PG-ovima, a veseli podatak kako će se ovim sredstvima izgraditi i opremiti farme za tov svinja ukupnog kapaciteta 10 tisuća tovljenika, dok će tri mliječne farme povećati svoju proizvodnju i uvelike modernizirati poslovanje nabavkom nove mehanizacije poput robota za mužnju“, objasnila je ministrica Vučković te dodala kako unatoč višestrukim krizama koje su obilježile protekle godine, hrvatski poljoprivrednici nisu usporili s prijavama vrijednih projekata, a Program ruralnog razvoja bilježi odlične rezultate koji su Hrvatsku doveli u gornju polovicu ljestvice zemalja EU po iskorištenosti sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Naime, izvorna alokacija Programa ruralnog razvoja je u cijelosti ugovorena i isplaćena, a u prijelaznom razdoblju 2021. -2022. uvećana je za 902,56 milijuna eura. Do danas su raspisani natječaji u vrijednosti 3,9 milijardi eura (117,6% ukupne alokacije) te je ugovoren iznos veći od 3,1 milijarde eura, što predstavlja 95% raspoloživih sredstava iz Programa. Do danas je isplaćeno 2,7 milijarde eura, što čini 83% raspoloživih sredstava.

Dodjeli ugovora nazočili su i državni tajnici Zdravko Tušek i Mladen Pavić, posebni savjetnik Ivo Grgić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj-Velaga te ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Mladen Fruk.  

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Pisane vijesti