Dodatnih 185 milijuna kuna za pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje obnovljivih izvora energije

Slika /slike/Priopcenja/obnovljivi izvori energije.jpg
Ministarstvo poljoprivrede je zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata na natječaje Mjere 4 i Mjere 6 Programa ruralnog razvoja donijelo odluku o povećanju sredstava za provedbu operacije 4.1.3. „Korištenje obnovljivih izvora energije“ za 85 milijuna kuna,  operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ za 50 milijuna kuna i operacije 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” za 50 milijuna kuna, ukupno povećavajući vrijednost raspoloživih sredstava za 185 milijuna kuna kroz tri operacije Programa ruralnog razvoja.  
 
Korisnici operacije 4.1.3. sredstva potpore će moći uložiti u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, sunce) za vlastite potrebe, objekte za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, objekte za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu, strojeve za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama te projektnu dokumentaciju. Intenzitet potpore od 50% može se uvećati za dodatnih 20 % ukoliko ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ukoliko se ulaganje provodi u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te ukoliko je investicija povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima ili ekološkom poljoprivredom. Iz operacije 4.1.3. Programa ruralnog razvoja do sada je ugovoreno gotovo 97 milijuna kuna za 122 korisnika.
 
Do sada je u sklopu operacije 6.2.1. Programa ruralnog razvoja ugovoreno gotovo 254 milijuna kuna za 683 korisnika, a sredstva operacije 6.2.1. mogu se koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i/ili objekata, nabavu gospodarskih vozila ili plovila, strojeva i opreme, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i slično.
 
Korisnici operacije 6.4.1. sredstva mogu koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju novih gospodarskih vozila, plovila, strojeva i opreme, kupnju živih životinja u svrhu obavljanja nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i objekata, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i slično, a do sada je putem ove operacije ugovoreno 79,5 milijuna kuna za 75 korisnika.


 

Pisane vijesti