121 milijun kuna za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi

Slika /slike/Priopcenja/krave.jpg
Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak, 4. ožujka 2021. godine, usvojen je Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2021. godinu. Potpora će biti dodijeljena uzgajivačima mliječnih krava i rasplodnih krmača, proizvođačima duhana i maslinovog ulja te za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja, za što je osigurano ukupno 121 milijun kuna iz Državnog proračuna. 
  
Za provedbu Programa planiran je maksimalni predviđeni iznos omotnice za potporu uzgoja mliječnih krava u vrijednosti 51 milijun kuna, za uzgoj rasplodnih krmača 18,5 milijuna kuna, za proizvodnju duhana 42 milijuna kuna, za proizvodnju maslinovog ulja 8,5 milijuna kuna te za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja milijun kuna. 
  
„U naporima da stabiliziramo situaciju u najranjivijim sektorima održali smo kontinuitet državnih potpora i osigurali 121 milijun kuna kao preduvjet za rast i oporavak djelatnosti od velike gospodarske, ali i tradicijske vrijednosti za Hrvatsku“,  izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te naglasila kako su upravo ovakve mjere pridonijele prvom rastu proizvodnje mlijeka nakon sedam godina. 
  
Program ima za cilj unaprjeđenje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, unaprjeđenje proizvodnji duhana i maslinovog ulja te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja. Korisnici potpora Programa odnose se na poljoprivrednike upisane u Upisnik poljoprivrednika, poljoprivredne površine upisane u ARKOD sustav te propisno označena i evidentirana grla u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ).

Pisane vijesti