Diljem Hrvatske obilježava se 6. Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Slika /slike/Priopcenja/kmjhnbgfdsx.jpg
Danas, 7. prosinca 2023., na dan Sv. Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara, tradicionalno se, već 6. godinu zaredom u osnovnim školama održava Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Program je namijenjen edukaciji učenika i njihovih roditelja o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile za sudjelovanje u Programu, dobit će prigodnu vrećicu u kojoj se nalaze med zapakiran u Nacionalnu staklenku za med i edukativna slikovnica o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“. Na ovaj način se ujedno provodi i promocija meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima.

Ove godine sudjeluje 860 osnovnih škola odnosno 34.527 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 183 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova. Veseli nas činjenica da ove godine sudjeluje 27 škola i 913 učenika više nego lani.

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka donijela je Vlada Republike Hrvatske u svibnju ove godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. U šest godina njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 209.489 učenika prvih razreda iz 860 osnovnih škola s te svake godine sudjeluje prosječno 194 pčelara.

Nacionalna staklenka za med je projekt Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao još jedan dobar alat u promociji meda lokalnih proizvođača koji će specifičnim oblikom nacionalne staklenke informirati potrošača da je riječ o medu podrijetlom iz Hrvatske. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Nadalje, u listopadu ove godine Ministarstvo poljoprivrede priznalo je oznaku Dokazana kvaliteta za med što će također uz sve navedene aktivnosti dodatno osigurati prepoznatljivost hrvatskog meda na tržištu. Zahtjev za priznavanje podnio je Hrvatski pčelarski savez, a potrošači će uskoro moći kupiti med sa znakom Dokazana kvaliteta-Hrvatska.

Dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“, Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu. Ovakav nacionalni sustav daje garanciju da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.

Vodič o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" za med kao i svi detalji o sustavu „Dokazana kvaliteta“ nalaze se na poveznici.

Ujedno želimo podsjetiti da je Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027. povećana omotnica za pčelarski sektor u odnosu na 2022. godinu za oko 58% (3.777.575,95 €) u 2023. godini te za oko 60 % (3.826.579,99 €) u ostalim godinama provedbe.
Ove godine je u potpunosti iskorištena prva omotnica iz Strateškog plana ZPP RH 2023-2027. i pčelarima je isplaćena u ukupnom iznosu raspoloživih sredstava predviđenih omotnicom za ovu godinu što iznosi 3.777.585,74 €.

Kroz provedbu osam intervencija koje su propisane Strateškim planom ZPP pčelarima je omogućeno stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj a samim tim i povećanje konkurentnosti pčelarskog sektora na tržištu koji je značajan ne samo u proizvodnji pčelinjih proizvoda, već i u očuvanju bioraznolikosti i krajobraza.

U 2023. godini povećan je broj pčelara kao i broj pčelinjih zajednica u odnosu na 2022. godinu. Isto tako bilježi se i porast godišnje proizvodnje meda u 2022. godini koja je prema podatcima koje je prikupilo Ministarstvo poljoprivrede putem anketa iznosila 8.398 tona što je oko 80 % više u odnosu na proizvodnju meda u 2021. godini.

U skladu s navedenom proizvodnjom, u prvih osam mjeseci 2023. godine evidentiran je smanjeni uvoz meda i to za oko 18 % s vrijednošću za oko 22 % manjom u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Pisane vijesti