60 milijuna kuna za oporavak proizvodnje šećerne repe

Slika /slike/Priopcenja/repa.jpg
Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine s ciljem oporavka proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj. Na sjednici održanoj danas, 15. ožujka 2019. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je trogodišnji Program vrijedan 60 milijuna kuna. Maksimalni godišnji jedinični iznos potpore po hektaru iznosi 2.500,00 kuna.
 
„Naš najjači izvozni proizvod u sektoru poljoprivrede je upravo šećer jer 90 posto količina izvezemo.  Zbog ukidanja kvota prošle godine je nastupila kriza u sektoru šećera u cijelom svijetu, ne samo kod nas, a pogotovo u Europi. Mi imamo tri šećerane i veliki broj zaposlenih u tom sektoru, veliki broj kooperanata i proizvođača šećerne repe koja je nama vrlo bitna kultura s visokim prirodom. Šećerane su se konsolidirale, ali mora i Ministarstvo poljoprivrede pomoći našim proizvođačima da vide svoju budućnost upravo u proizvodnji šećerne repe. Mi smo osigurali posebnu potporu po hektaru za naše proizvođače, 20 milijuna kuna na godišnjoj razini, kroz tri godine, počevši s 2019. godinom – ukupno 60 milijuna kuna što će po hektaru, zajedno s ostalim potporama koje dajemo za proizvodnju šećerne repe iznositi više od 700 eura potpore. Program je osmišljen tako da niti jedan proizvođač neće morati tražiti neku dodatnu potporu ili ispunjavati neki poseban zahtjev. Svi oni koji će za ovu proizvodnu godinu prijaviti hektare pod šećerno repom ulaze u ovaj program potpore.“
 
- izjavila je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.
 
Korisnici potpore su proizvođači šećerne repe koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, podnijeli su Zahtjev i ostvaruju pravo na proizvodno vezanu potporu za šećernu repu. Prilikom podnošenja Zahtjeva za potporu, proizvođači šećerne repe koji podnose Zahtjev za proizvodno vezanu potporu za šećernu repu smatra se da su podnijeli i Zahtjev za potporu iz ovoga Programa.

Pisane vijesti | Tekst | Potpore