300 milijuna kuna izvanredne pomoći sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda

Slika /slike/Genericke/2019-selo.jpg
Ministarstvo poljoprivrede je u petak, 30. rujna 2022. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo Prijedlog Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, a riječ je o potpori kojom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnja. Ukupna vrijednost Programa iznosi 300 milijuna kuna, a sredstva su osigurana u Državnom proračunu RH. 

U prvih sedam mjeseci 2022. godine u prerađivačkoj industriji u Republici Hrvatskoj bilo je zaposleno gotovo 92 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, od čega je najveći udio, u iznosu od gotovo 16 posto zaposlenih, u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

Program ima za cilj pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena prirodnog plina i električne energije kao glavnih energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja. Zbog enormnog povećanja cijena energenata navedeni subjekti dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka, a potporom iz ovog Programa nastoje se sanirati pretrpljeni gubici.

Svi prihvatljivi korisnici (mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća koja prerađuju poljoprivredne proizvode životinjskog i/ili ne-životinjskog podrijetla) ugovorima odnosno računima dokazivat će količine prirodnog plina i električne energije koje koriste za prihvatljivu djelatnost na mjernim mjestima poslovnih jedinica koje se odnose na objekte u kojima se vrši prerada.

E-savjetovanje je otvoreno do 7. listopada 2022. i dostupno na poveznici.
 

Pisane vijesti