30 milijuna kuna za ribarstvo i akvakulturu

Slika /slike/Priopcenja/2020_04_18ribe.jpg
Kako je ranije objavljeno, Europska komisija usvojila je Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19, kojom se omogućuje dodjela privremene pomoći gospodarskim subjektima pogođenim ovom krizom. Na temelju Privremenoga okvira, Ministarstvo poljoprivrede u intenzivnoj suradnji sa sektorom ribarstva i akvakulture osmislilo je model dodjele državne potpore, a kako bi se financijski pomoglo ovome sektoru prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta.

Zahtjev za odobrenje programa upućen je Europskoj komisiji, te je Europska komisija 17. travnja 2020. godine odobrila program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19. Za program potpore na raspolaganju je 30 milijuna kuna, a podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, uzgoj slatkovodne i morske ribe i školjkaša, prerade proizvoda ribarstva i akvakulture te ribarske zadruge. Potpora će se dodjeljivati na temelju pravilnika kojega donosi Ministarstvo poljoprivrede, a kojim će biti propisani uvjeti, kriteriji način dodjele potpore, a čija se objava očekuje u slijedećih tjedan dana.

Smatramo da je domaća hrana najveće bogatstvo neke države, a ovo je upravo sektor koji proizvodi hranu, a uz to zapošljava veliki broj ljudi i pretežito je vezan uz naša ruralna i otočna područja i zajednice. Zbog svega navedenoga ribarstvo i akvakutlura od izrazite su važnosti ne samo kao gospodarske grane već i zbog svoje tradicije i kulturoloških značajki. Ministarstvo poljoprivrede temeljito je pristupilo izradi paketa specifičnih mjera kako bi se ublažili gospodarski i socijalni negativni učinci ove pandemije na sektor ribarstva i akvakulture, a uzimajući u obzir i potrebe izmjena zakonodavnih okvira EU u kojem je Republika Hrvatska aktivno učestvovala.
Dodjela navedene odobrene državne potpore, samo je jedna od mjera pomoći no vjerujemo da će zaokruženi paket mjera pomoći biti ključni čimbenik opstojnosti ove grane gospodarstva te da će posljedice ove krize minimalno ostaviti traga na poslovanje ovoga izrazito osjetljivog sektora.

Pisane vijesti