20 milijuna kuna za police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2019. godini

Slika /slike/Genericke/2019-jelen.jpg
Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila Odluku o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2019. godini temeljem koje će se s Hrvatskim lovačkim savezom sklopiti ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna. Zakonom o lovstvu propisana je odgovornost lovoovlaštenika za štetu koju počini divljač, ako su oštećenici poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja šteta od divljači. 

Štete od naleta divljači u prometu su u značajnom porastu, jer se stanište za divljač mijenja pod utjecajem ljudi, a osiguravajuća društva određuju visoke premije osiguranja te su loovoovlaštenici odnosno lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova.

Kroz jedinstvenu policu osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač za područje cijele Hrvatske omogućit će održivost koncesija i zakupa prava lova. Ujedno će se smanjiti i opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete. Dosadašnjom neujednačenom sudskom praksom i dugotrajnim neizvjesnim postupcima, lovoovlaštenici su dovedeni u nezavidni položaj, suočeni s visokim odštetama i zateznim kamatama, a oštećenici s nemogućnošću naplate štete.
 
Povećanjem broja vozila na cestama i ubrzanim razvojem mreže prometnica, štete od naleta divljači na vozila sve su češće i veće, a ljudski utjecaj na okoliš zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje mijenja i smanjuje prirodna staništa divljači. Divljač u potrazi za hranom i skloništem sve češće prilazi rubnim urbanim područjima i pojavljuju se na cestama gdje izazivaju prometne nesreće. Kroz ovu jedinstvenu policu osiguranja koju financiramo s 20  milijuna kuna pomažemo lovoovlaštenicima na način da umjesto plaćanja šteta ulažu u unaprijeđenje lovnog gospodarstva i zaštitu divljači na području cijele Hrvatske.“

– izjavila je ministrica Marija Vučković nakon sjednice Vlade.
 

Pisane vijesti